Svijet

Neviđeni skandal: Nakon masakra u školi američki kongresmen objavio porodičnu fotografiju s oružjem u rukama

Američki kongresmen je u subotu objavio božićnu porodičnu fotografiju, na kojoj se smiješi i pozira s članovima porodice dok svi drže neku vrstu oružja, samo nekoliko dana nakon što su četiri tinejdžera ubijena u pucnjavi u srednjoj školi u Mičigenu.

Neviđeni skandal: Nakon masakra u školi američki kongresmen objavio porodičnu fotografiju s oružjem u rukama
FOTO: THOMAS MASSIE / TWITTER/ SCREENSHOUT

Sretan Božić! P.S. Djeda Mraze, molim te ponesi municiju – napisao je Tomas Masie iz Kentakija na Tviteru.

Masie, koji predstavlja republikance, objavio je fotografiju sebe i šest članova porodice koji drže vatreno oružje koje liči na mitraljez M60, poluautomatsku pušku AR-15 i automat Tompson.

Fotografija je objavljena samo četiri dana nakon što je Etan Crumblij (15) izveo najsmrtonosniju pucnjavu u školi u SAD ove godine, posljednju u višedecenijskoj seriji masovnih pucnjava u školama u SAD. Njegovi roditelji su uhapšeni u subotu u vezi sa ubistvima.

Fotografija je izazvala burne reakcije, posebno uzevši u obzir ograničenja koja važe za automatsko oružje za koje se čini da se nalazi u rukama kongresmenove porodice.

Pročitajte još

Neka poluautomatska oružja su napravljena tako da izgledaju gotovo potpuno identično automatskom oružju poput mitraljeza. Prema američkom zakonu, oružje poput mitraljeza ograničeno je na vojsku, policiju i civile koji su dobili posebne dozvole za oružje proizvedeno prije maja 1986. godine.

Demokratski američki predstavnik Jon Ijarmut, koji predsjedava odborom za budžet Predstavničkog doma SAD-a, osudio je objavu svog kolege.

– Dovoljno sam star da se sjetim da su republikanci vrištali da je bezosjećajno pokušavati zaštititi ljude od nasilja nakon tragedije – napisao je Ijarmut na Tviteru, očito misleći na pozive na zakone o kontroli oružja.

Pucnjava u Mičigenu u kojoj su četiri tinejdžera ubijena, a nastavnik i šest drugih učenika ranjeno, bila je posljednja u nizu nerijetko smrtonosnijih incidenata koji su izazvali žestoke debate o sigurnosti u školi, kontroli oružja i pravima na oružje, prenosi Kliks.

Prihvati notifikacije