Sudbine

NEVJEROVATNA LJUBAVNA PRIČA Milan (87) i Damjanka (89) su proslavili 70 godina braka, i DALJE se VOLE

Supružnici Milan (87) i Damjanka (89) Antonijević, koji žive u Banatskom Brestovcu kod Pančeva, prošlog vikenda proslavili su 70 godina braka.

NEVJEROVATNA LJUBAVNA PRIČA Milan (87) i Damjanka (89) su proslavili 70 godina braka, i DALJE se VOLE
FOTO: MILAN ANTONIJEVIĆ / PRIVATNA ARHIVA/SCREENSHOT

Šampioni ljubavi duge sedam decenija, kako stoji u zlatnom peharu koji su im poklonili najmiliji, u krugu porodice obilježili su jubilej kojim rijetko koji par u Srbiji može da se pohvali.

Uz lijepe želje, da ih zdravlje još dugo služi, a uzajamna ljubav i sreća ispunjavaju svaki dan i na pragu desete decenije.

Milanova i Damjankina životna priča mogla bi da posluži za filmski scenario. Ona rođena u bogatoj porodici u selu Popadić kod Banje Vrujci, a on iz sela Planinaca kod Mionice, u kući u kojoj se oskudjevalo. Milan je imao 13 godina kada je, kolonizacijom, sa porodicom došao u Banatski Brestovac. Kada je napunio 17 godina, otac ga je poslao u rodno selo kako bi se oženio nepoznatom djevojkom, po dogovoru porodica, pišu Novosti.

– Njoj sam rekao “ne”, ali mi je istog dana moja Damjanka rekla “da”. Bio je vašar u našem selu, platio sam muzici da svira kolo, kad sam vidio svoju suprugu. Poveo sam kolo i pozvao je da igra pored mene. Više se nismo razdvajali, evo punih 70 godina – priseća se Milan.

U godinama poslije Drugog svetskog rata nedostajalo je svega, sem ljubavi i pažnje. Milan i Damjanka su zaprežnim kolima došli u Banatski Brestovac gdje su prvo živjeli sa njegovim roditeljima. Rano su sazreli, zajedno su učili i kalili se kroz život. Po povratku iz vojske, Milan je kupio trošnu kuću sa zemljanim podom. Počeli su od nule, vodu donosili sa pumpi, mučili se bez struje. Međutim, težak život nije ih omeo u stvaranju zdrave i poštene porodice. Obe ćerke su završile višu medicinsku školu i imaju svoje porodice.

Tajna uspješnog braka je u umjerenosti, otkriva nam deda Milan.

– Mlađim generacijama pokušavam da prenesem ono čime sam se vodio kroz život: da uvijek budem zadovoljan onim što imam, da nemam neke velike apetite koje ne mogu da zadovoljim. Jer ako čovjek preceni sebe, od njega ne ostaje ništa.

Na merdevinama sa 90 godina godina

– Od naše voljene bake naučili smo šta je volja za životom i da nikad ne smijemo da se predamo – kaže Aleksandar, unuk ovog vremešnog para.

– Ona se sa nepunih 90 godina, dva polomljena kuka popela na merdevine da vidi kako smo uredili sprat vikendice u Vrujcima! Prije dvije godine sjela je u čamac i prešla na drugu obalu Tamiša, kako bi u restoranu prisustvovala 40. rođendanu unuka i ostala je do kraja veselja. Djeda nam je živa enciklopedija, pamćenje ga odlično služi i nema teme u koju se ne razumije. Beskrajno smo ponosni na njih.