Društvo

Nevladine organizacije u Crnoj Gori pozvale državne institucije da pomognu sanaciju klizišta na Tjentištu

Nekoliko crnogorskih nevladinih organizacija i aktivista pozvalo je državne institucije, privredna društva, nevladine organizacije i građane Crne Gore da daju doprinos u sanaciji klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, koje prijeti da ugrozi Spomen-kosturnicu i spomenik Bitke na Sutjesci.

Nevladine organizacije u Crnoj Gori pozvale državne institucije da pomognu sanaciju klizišta na Tjentištu
FOTO: SRNA

Pozivamo državne institucije Crne Gore da se uključe u akciju prikupljanja sredstava, pokažu odgovoran odnos prema žrtvama Narodnooslobodilačkog rata i pomognu institucijama BiH u očuvanju spomenika na Tjentištu koji pripada svim narodima i narodnostima bivše SFRJ – navodi se u saopštenju.

Tjentište je simbol zajedništva naroda bivše SFRJ, simbol otpora, simbol junaštva, simbol koji mora biti sačuvan za nove generacije, navodi se u saopštenju i dodaje da je na Tjentištu izginulo oko 7.000 partizana i 597 partizanki.

Svi koji žele dati doprinos obnovi spomen-obilježja na Tjentištu mogu uplatiti sredstva na račun: Javna ustanova Nacionalni park “Sutjeska”, Tjentište bb, BiH, Nova banka AD, Banjaluka, SVIFT: NOBIBA22, BA395551101000241265.

Potpisnici saopštenja su Daliborka Uljarević /Centar za građansko obrazovanje/, Milka Tadić Mijović /Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore/, Ana Novaković /Centar za razvoj nevladinih organizacija/, Zlatko Vujović /Centar za monitoring i istraživanja, Tea Gorjanc Prelević /Akcija za ljudska prava/ i Zdravko Janjušević /Bjelopoljski demokratski centar/.

Saopštenje su potpisali i aktivisti Goran Đurović i Slavica Striković i režiser Nikola Vukčević.