Svijet

Nevrijeme u Švajcarskoj: Dan je postao noć za par sekundi, nakon toga tornado počistio sve (VIDEO)

Snimljen je trenutak kada je dnevna svjetlost nestaje za nekoliko sekundi dok se žestoki tornado od 217 km na sat proletio kroz Švajcarsku uništavajući sve na svom putu  dok divlji vremenski ekstremi i dalje pustoše Evropu.

Nevrijeme, Švajcarska
FOTO: DAVE THROUP/TWITER/SCREENSHOT

Tornado je u ponedeljak zahvatio švajcarski grad La Šo de Fond, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula, a oko 15 povrijeđeno.

Snimci su pokazali kako je grad bio miran prije nego što je odjednom prohujala žestoka oluja, kidajući drveće i bacajući krhotine.

Dok su oluje zahvatile dijelove sjevera kontinenta, ubivši nekoliko ljudi, požari su gorjeli u najmanje devet drugih zemalja.

U Portugalu, lokalno stanovništvo i vatrogasci su se borili da ugase požar koji je gorio u prirodnom parku u blizini odmarališta, dok su u Hrvatskoj požare pokrenule stare nagazne mine u blizini istorijskog grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Južno italijansko ostrvo Sicilija takođe je uništeno šumskim požarima u kojima su poginule tri starije osobe, rekao je danas regionalni predsjednik, prenosi Blic.

U međuvremenu, požari u Grčkoj nastavljaju da bjesne. Na cijelom ostrvu Rodos je proglašeno vanredno stanje, dok se plamen opet razbuktava na Krfu.

Tornado ispod olujne ćelije

Oluja je “nažalost izazvala smrt jedne osobe u 50-im godinama nakon pada građevinskog krana”, saopštila je policija u Neušatelu.

Oluja je brzo prošla, ali je jak vjetar nanio značajnu štetu.

Oštećena su ili uništena vozila, pokidani krovovi, odnijeti ulični mobilijar, a drveće čupano.

Snimci iz grada pokazuju kako se oblak nadvija nad bujnu, zelenu švajcarsku prirodu. Dok je magla obavijala naselje, vjetrovi su se iznenada pojačali, uzrokujući da se drveće skoro prevrne.

Zvaničnici su rekli da je u ponedeljak zabilježena brzina vjetra od 217 km na sat “ispod superćelijske oluje koja je iznenada ojačala kada je stigla u region”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije