Politika

NEZAKONITO SNIMAO TADIĆEVU Još dvije krivične prijave protiv direktora OBA

Tužilaštvo BiH dobilo je dvije krivične prijave, protiv direktora Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, Osmana Mehmedagića Osmice zbog više krivičnih djela, između ostalog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja.

NEZAKONITO SNIMAO TADIĆEVU Još dvije krivične prijave protiv direktora OBA
FOTO: SRNA

Potvrdili su ovo u Tužilaštvu BiH reagujući na snimak koji se pojavio u javnosti, a na kojem se čuje Mehmedagić kako razgovara sa glavnom tužiteljkom,  Gordanom Tadić i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković.

 Na snimku koji traje 40 minuta može se čuti da direktor OBA i Tadićeva razgovaraju o predmetu “Diploma”, a Mehmedagić iznosi pritužbe na račun tužioca u pomenutom predmetu Olega Čavke. Pretpostavlja se da je snimak napravio upravo direktor OBA.

 – Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH zaprimilo dvije krivične prijave protiv Mehmedagića zbog više krivičnih djela. On se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i druga nezakonita postupanja. Takođe,  u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama – navode u Tužilaštvu BiH.

Dodaju da su na osnovu tih prijava formirali  dva predmeta,  koja su data u rad postupajućim tužiocima Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

– Takođe, u okviru predmeta, Tužiteljstvo BiH će sa partnerskim institucijama, poduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave – ističu u Tužilaštvu BiH.

Prihvati notifikacije