Politika

NEZAPAMĆEN EGZODUS I DANI PATNJE Sjećanje na stradale Srbe u “Oluji”

I dok Hrvatska danas slavi vojnu akciju “Oluja” u kojoj je iz te zemlje protjerano 250.000 građana srpske nacionalnosti, dok ih je skoro 2.000 ubijeno, a stotine se i dalje vode kao nestali, Srbi sa obe strane Drine s tugom se prisjećaju ove velike tragedije.

NEZAPAMĆEN EGZODUS I DANI PATNJE  Sjećanje na stradale Srbe u “Oluji”
FOTO: VERITAS
Kolona-oluja

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, koji je prošle godine poručio da “Hrvatska slaveći akciju “Oluja” proslavlja i agresiju na BiH, o čemu njeni visoki državni zvaničnici javno i govore”, danas je na svom Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vide izbjegla srpska djeca i starci.

Kojić je iznad fotografije ostavio kratku poruku da je danas dan sjećanja na sve ubijene i protjerane Srbe u vojnoj akciji “Oluja”.

Predsjednik DNS Nenad Nešić poručio je da je sjećanje na nevino nastradale i prognane u ”Oluji”, na najveće etničko čišćenje devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, vječna opomena srpskom narodu da se samo sami na sebe mogu osloniti i samo jedni drugim pomoći.

On kaže da je za svakog Srbina, a posebno za one porijeklom iz Hrvatske, bolna činjenica da 250.000 protjeranih, 1.869 poginulih i nestalih, od čega 550 žena, još uvijek čekaju satisfakciju i da bilo koja pravosudna institucija kaže da je to bio zločin i etničko čišćenje.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić objavio je na svom Tviter nalogu fotografiju dječaka koji se nalazi u koloni izbjeglica iz tadašnje Republike Srpske Krajine.

– To lice i te oči iz oluje, neizbrisiv su trag našeg sjećanja, stasavanja i ponovnog uzdizanja – napisao je Stevandić ispod fotografije.

I prvi čovjek PDP Branislav Borenović prisjetio se progona Srba na današnji dan uz poruku da treba pamtiti podnijetu žrtvu i insistirati na zaštiti preostalih Srba u Hrvatskoj.

-Oluja- nezapamćen egzodus, težak zločin i dani patnje za naš narod- napisao je Borenović ispod fotografije na kojoj se vidi kolona izbjeglica.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić je povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji “Oluja” izjavio da su u toj operaciji hrvatske vojne snage izvršile etničko čišćenje više od 250.000 Srba, što predstavlja najveći zločin izvršen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

– Na današnji dan se sa velikom tugom i pijetetom sjećamo svih žrtava našeg naroda stradalih prije 25 godina u akciji etničkog čišćenja sa svojih vijekovnih ognjišta. Protjerati 250.000 ljudi u par dana na kraju dvadesetog vijeka, predstavlja zločin bez presedana – rekao je Đokić.

Prisećajući se najvećeg srpskog egzodusa u novijoj istoriji načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić poručila je građanima da danas upale svijeću za sve žrtve “Oluje”.

– Progon Srba, izbezumljene kolone naroda i gubici najmilijih u Oluji 1995. Upalimo danas svijeću za sve žrtve Oluje- napisala je Ružičićeva.

Portparol SDS Stevan Salatić poručio je da oni koji ne priznaju tuđe stradanje, nemaju prava da traže ni da neko prizna njihovo stradanje.

– Bombardovanje izbjegličke kolone, 500 ubijenih žena, paljenje 78 crkvi i manastira, 181 groblje uništeno, 500 sela spaljeno do temelja- napisao je Salatić.