Društvo

Nezavisni operator sistema u BiH pojasnio zašto je došlo do NESTANKA STRUJE "Problem je nastao u prenosnoj mreži u regionu"

Nezavisni operator sistema u BiH saopštio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25.

Nezavisni operator sistema u BiH pojasnio zašto je došlo do NESTANKA STRUJE "Problem je nastao u prenosnoj mreži u regionu"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Iz NOSBoH navode da se sličan scenario desio juče kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

– Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trenutno cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Pročitajte još

– Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Јablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda – navodi se u saopštenju.

Iz NOSBiH napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH, prenosi RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu