Hronika

NIJE DOKAZANA KRIVICA Banjalučanin oslobođen optužbi da je pijan kombijem usmrtio komšiju u Debeljacima

Banjalučanin Ranko Čavić (68) oslobođen je optužbi da je pijan kombijem usmrtio komšiju Dušana Đakovića (44) u banjalučkom naselju Debeljaci jer za to nema dokaza.

Okružni sud u Banjaluci
FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER

U ovom slučaju vijeće banjalučkog Okružnog suda nije moglo na nesumnjiv način utvrditi kako se nesreća desila i kako je optuženi startovao i pokrenuo vozilo.

Takođe, nije bilo moguće utvrditi ni da li je u kritično vrijeme optuženi upravljao vozilom, te je primjenjeno načelo “in dubio proreo”, kada postoji sumnja ide se u korist optuženog.

Inače, optužnica banjalučkog Okružnog tužilaštva Čavića je teretila da je vozeći teško pijan kombijem udario i usmrtio Đakovića 27. decembra 2022.godine u Ulici Akademika Branka Milanovića u Debeljacima.

Prema optužnici Čavić je u stanju teškog pijanstva sa koncentracijom alkohola u organizmu od 2,45 promila, kombijem “mercedes dajmler benc” udario Đakovića prilikom skretanja s makadamskog puta u Ulicu Akademika Branka Milanovića.

Pročitajte još

Navodi se da je Đaković stajao oko sredine kolovoza i okrenut licem prema nailazećem vozilu.

Optuženi nije obratio pažnju na pješaka Đakovića iako nije bilo objektivnih prepreka koje bi sprečavale da ga uoči.

Kako se navodilo, vozilom je udario oštećenog i on je odgurnut unazad te je pao, pregažen i vučen prednjim dijelom automobila optuženog.

Đaković je zadobio teške povrede od kojih je preminuo na licu mjesta, a Čaviću je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja, pišu Nezavisne.

Odlukom suda optuženi je oslobođen plaćanja troškova postupka i oni padaju na teret budžeta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu