Hronika

"NIJE IMAO ŠANSE DA UTEKNE" Mladi drvosječa poginuo u šumi, svjedoci JOŠ UVIJEK U ŠOKU

Ekipa hitne pomoći iz Prijepolja prekjuče popodne mogla je samo da konstatuje smrt 21-godišnjeg S. H. iz Brodareva na koga je, dok je sa kolegama sjekao stabla u jednoj šumi u selu Milakovići, pala ogromna bukva.

"NIJE IMAO ŠANSE DA UTEKNE" Mladi drvosječa poginuo u šumi, svjedoci JOŠ UVIJEK U ŠOKU
FOTO: FACEBOOK/SVREENSHOT

Nesreća se dogodila u nedjelju nešto poslije 15 sati na teško pristupačnom terenu 13 kilometara od Brodareva.

Sa dvojicom kolega iz firme koja se bavi eksploatacijom i preradom drveta, S. H. se prekjuče obreo u Milakovićima. Posao im je bio, ispričao je za Blic poznaninik nesrećnog mladića, da u državnoj šumi posjeku i izvuku drveće koje se od svoje težine nagelo i izvalilo iz korijenja. Zbog zahtijevnosti posla i terena u Milakoviće su došli sa tegljačem i buldožerom koji je krčio teren do šume predviđene za sječu.

Poslije neko posječenih stabala došao je red i na jednu ogromnu bukvu – ispostavilo se po E. H. kobnu – prečnika 70 centimetara koja se nalazila na strmini iznad potoka.

– Zbog debljine bukve S. H. je morao da joj prilazi sa svih strana da je siječe. Pri kraju zadnjeg reza, dok se očekivalo da drvo padne na jednu stranu ono se okrenulo i palo na drugu, pravo na drvosječu i pritisla ga. Bukva je bila visoka preko 20 metara, nije imao nikakve šanse da joj umakne – kaže sagovornik.

Pročitajte još

S. H. je dobio udarac u glavu usred koga je preminuo na licu mjesta. Nadajući se da je još uvijek živ njegove kolege su pokušale mu pruže pomoć i da ga izvuku ispod stabla, ali ono je bilo teško da bi ga pomjerili. Kako su kasnije ispričali, E. H. je u trenutku samo nestao ispod drveta.

U međuvremenu su pozvali hitnu pomoć koja je Milakoviće pristigla iz 40 kilometara udaljenog Prijepolja ali koja ništa nije mogla da učini. Uviđaj u šumi u Milakovićima trajao je do kasnih večernjih sati kada je tijelo S. H. prebačeno u bolnicu u Prijepolje. Ljekari su konstatovali da je mladić iz Brodareva usljed udarca bukve u glavu zadobio prelom kičmenih pršljenova i da drugih povreda nema, ali je nadlženo tužilaštvo ipak predložilo obdukciju.

– Tri godine je radio u firmi za eksploataciju i preradu drveta, koja pokriva čitav rejon Brodateva i kojoj povjeravaju najteže poslove oko sječenja i izvlačenja drveća. Bio je dobar, vrijedan i jako vaspitan momak. Od teškog dinara koji je zarađivao izdržavao je oca i bolesnu majku. Niko ne vjeruje da više nema. Tuga, svi smo u šoku – kaže poznanik S. H.