Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NIJE IZNENAĐEN Drljača: Hrvatska ne odustaje od lokacije Čerkezovac za odlaganje radioaktivnog otpada

Politika
Autor:

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je danas da je sada jasno da Hrvatska ne planira da radioaktivni otpad odlaže na drugoj lokaciji već u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor, na samoj granica sa BiH, te da Predsjedništvo BiH i Savjet ministara treba da preduzmu mjere kako bi ovaj plan bio zaustavljen.

– Mi u Opštinskoj upravi nismo iznenađeni posljednjom informacijom da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske dalo na upotrebu lokaciju kasarne Črkezovac u Dvoru Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane “Krško” – rekao je Drljača Srni.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana ovaj fond završio postupak savjetovanja u vezi sa izradom dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za dobijanje dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Drljača je ocijenio da je bilo logično očekivati da se vlast u Hrvatskoj u ovom trenutku bavi epidemijom virusa korona, kao i posljedicama nedavnog zemljotresa.

– Očigledno je da se ovo vrijeme koristi da bi se donijelo što više dokumenata kako bi se izvršile pripreme za formiranje skladišta radioaktivnog otpada – rekao je Drljača.

On je naveo da je, između ostalog, Fond pokrenuo postupak za izradu studije uticaja na životnu sredinu, što predstavlja dokument o kojem treba da se upoznaju i građani BiH, prije svih, Novog Grada, dodavši da se to očigledno ostavlja za kraj.

– Došli smo do kraja i sada je jasno da je lokacija koju je Hrvatska odabrala kasarna Čerkezovac . rekao je Drljača.

Hrvatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike dalo je lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane “Krško”.

Ova lokacija odobrena je uprkos upozorenjima iz BiH da bi gradnja odlagališta na ovom mjestu mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je ranije da je ova lokacija za BiH neprihvatljiva, lokalno stanovništvo je protivljenje iskazalo na brojnim protestima, a ovaj hrvatski plan je jedna od rijetkih tema u BiH oko koje su se domaći zvaničnici u potpunosti saglasili.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una” i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO