Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NIJE JE UBIO SRBIN” Brat britanske voditeljke STAVIO TAČKU na teoriju koja je potresala zemlju

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Brat voditeljke Džil Dando, čije je ubistvo neriješeno već 20 godina, smatra da nije bilo zavjere i odbacio je teoriju da ju je ubio “srpski ubica”.

Dando je bila jedna od najpozantijih voditeljki u Britaniji zahvaljujući emisiji koju je vodila na BBC. Ubijena je na pragu svoje kuće u Fulamu u zapadnom Londonu 26. aprila 1999. godine.

Iako je bilo mnogo teorija oko njene smrti – krivac nikada nije pronađen.

Govoreći u jutarnjem programu na ITV-u njen brat Najdžel Dando je rekao da mu je i dalje teško da se pomiri sa njenom smrću.

Prema njegovim riječima, jako je teško reći koji bi bio motiv za njeno ubistvo, ali da on misli da je to bio nasumični čin.

– Smatram da to nije bilo profesionalno ubistvo. Mislim da možete isključiti mogućnost da je to uradio srpski ubica, to je bila popularna teorija u to vrijeme. Vjerujem da je to bila jedna osoba koja je pogrešno rezonovala i bila tog dana u toj ulici sa vatrenim oružjem i znala je gdje Džil živi i samo je imala sreće. Iz bilo kog razloga ta osoba je bila u toj ulici i iz bilo kog razloga ta osoba je učinila ono što je učinila – sumnjam da ćemo ikada znati istinu jer je mnogo vremena prošlo – rekao je Dando, koji se takođe bavi novinarstvom.

On smatra da njegovu sestru nije ubio neki opsjednuti obožavalac koji ju je pratio.

Foto: Profimedia

– Nema ničega što bi sugerisalo da je Džil tog dana bila praćena. Susjedi su govorili o nekom nepoznatom muškarcu na ulici i ima više različitih opisa te osobe. Da li je ta osoba povukla obarač, mislim da nikad nećemo znati – rekao je on.

Kako je on rekao, važno je da se sazna ko je to učinio, ali je njemu bitnije da zna zašto.

– Ne znam da li je Džil uopšte imala neprijatelje, ona nije nikoga uznemirila. Ona je bila veoma prijateljski nastrojena sa svima.

To je ono što već 20 godina zbunjuje Džiline najbliže i najdraže. Zašto se to desilo – pita se Najdžel Dando.

Forenzičke analizesu pokazale da je Džil ubijena jednim hicem u slepoočnicu ispaljenim iz poluautomatskog pištolja kalibra 9 milimetara pritisnutog uz glavu. Susjedi nisu čuli pucanj. Jedino potvrđeno viđenje ubice je bilo ono od Džilinog susjeda Ričarda Hjuza, koji je opisao bijelca visokog oko 180 centimetara i starosti oko 40-ak godina koji se udaljavao od mjesta zločina.

Beri Džordž, osuđivani seksualni prestupnik, pogrešno je osuđen na osam godina zbog Džilinog ubistva, nakon što su policajci našli njegovu jaknu u njegovom stanu sa malom količinom ostataka baruta u džepu. Osuđen je 2001. godine na doživotni zatvor, ali mu je odobreno ponovno suđenje gdje je utvrđeno da ta količina baruta ne može da se poveže sa mjestom zločina. Sud ga je 2009. godine pustio na slobodu, piše Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO