Politika

“NIJE JEDNOSTAVNO” Vučić poručuje da Srbiji slijedi težak period zbog Kosmeta i Republike Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je večeras da Srbiju očekuje težak period zbog Kosova i Metohije i Republike Srpske, ali i izazov da se očuva pozicija zemlje koja ima najbrži ekonomski rast.

“NIJE JEDNOSTAVNO” Vučić poručuje da Srbiji slijedi težak period zbog Kosmeta i Republike Srpske
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Veoma je važno da razumijemo težinu pozicije u kojoj se nalazimo poslije promjene u administraciji SAD. Može se očekivati takozvani zajednički ili koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahtjeve, kako Amerikanci neskriveno kažu, o priznanju Kosova, izjavio je Vučić novinarima.

On smatra da u tom smislu treba posmatrati i sve pritiske koji će postojati oko pokušaja ukidanja nadležnosti Republici Srpskoj i pravljenja “funkcionalne BiH”.

Vučić je naveo da “u svakom slučaju”, tome treba dodati čitav regionalni kontekst.

– Nije jednostavno da sačuvate poziciju zemlje koja najbrže ekonomski raste, a samo ekonomski je valjda i važno. Sa povećanom ekonomskom i svakom drugom moći, od vojnog do kulturnog nivoa, svi drugi će gledati da Srbiju proglašavaju za nekoga ko narušava ravnopravnost i bićemo izloženi raznim neistinama i kampanjama – rekao je Vučić, koji je predsjednik Srpske napredne stranke, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.