Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NIJE KOČIĆEV ZBOR OBIČAN VAŠAR NA LIVADI” Ko će brinuti o bezbjednosti 70.000 zboraša (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nakon nedavne pogibije radnika, koji je demontirao šator na zboru u okolini Novog Grada, nameće se pitanje kakve se mjere bezbjednosti preduzimaju na ovakvim događajima, pogotovo na Kočićevom zboru.

Saborovanje u rodnom selu čuvenog pisca Petra Kočića najveće je narodno veselje u Srpskoj, koje iz godine u godinu ruši rekorde, pa se za vikend 24. i 25. avgusta očekuje oko 70.000 posjetilaca. Organizatori poručuju da je sve pod kontrolom, jer su pripreme za ovaj zbor počele još prije dva mjeseca. Koliko je bezbjednost zborača shvaćena ozbiljno pokazuje i činjenica da je za predsjednika komisije, zadužene za ovaj aspekt organizacije, imenovan načelnik Policijske uprave Banjaluka, Miloš Brkić.

Neven Stanić, šef projektnog tima za organizaciju Kočićevog zbora, kaže da su svi partneri spremni, kao da će zbor biti održan sutra.

Foto: Dejan Božić/Ras Srbija

– Obezbijeđeno je 160.000 KM iz gradskog i republičkog budžeta za troškove organizacije. Za zakup se prijavilo više od 100 ugostitelja i trgovaca. Najviše će, kao i ranijih godina, biti malih štandova, ali će biti podignuto i 20 velikih šatora, u kojima će, naravno, bezbjednosti biti posvećena posebna pažnja – kaže Stanić.

I Dušan Savanović Savan, predsjednik Komisije za sportska takmičenja, koji je već godinama angažovan u organizaciji Kočićevog zbora u Stričićima, tvrdi da se na ovakvoj manifestaciji preduzima sve kako bi se preduprijedila neprijatna iznenađena.

Foto: Dejan Božić/Ras Srbija

– Istina je da se okupi puno naroda; moguće je da će ove godine u dva dana zborovanja na Manjaču doći i do 100.000 ljudi, ali Kočićev zbor je ipak ozbiljna manifestacija. Nije to samo doći na livadu i postaviti šatore, pa šta ti bog da! Ipak ovaj zbor organizuje Grad, na njegovoj organizaciji je angažovano nekoliko stotina ljudi i ulažu se ozbiljne pare iz budžeta – kaže Savanović.

Dodaje da će i ove godine, uz policajce, o bezbjednosti na zborištu brinuti i 50 redara, koje će angažovati organizatori. Kad je u pitanju struja, tvrdi on, nikad na Kočićevom zboru nije zabilježen ni najmanji incident, osim što se, kaže, dešava da zbog preopterećenja iskoče osigurači, pa muzika pod šatorima na neko vrijeme utihne.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Načelnik gradskog odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, koji je zadužen da obezbijedi uslove za šatordžije, kaže da je i ove godine posao priključivanja šatora na struju povjeren banjalučkoj firmi “Elektroobnova”.

– Oni su i ranijih godina ovaj posao radili dobro, omogućili su ugostiteljima  kvalitetan i bezbjedan pristup struji, pa nije bilo potrebe da tu bilo šta mijenjamo – kaže Bilčar.

Inače, pod šatorima svake godine bude veselo i burno, pa se dešava da policija “objavljuje fajront”. Dešavale su se i manje, za zborove uobičajene, čarke, poput koškanja oko izbora pjesme, ali nikad ništa ozbiljno, tvrde ljubitelji ove manifestacije, inače poznate po borbi bikova i gostovanju poznatih folkera, poput Baje Malog Knindže, koji je na Manjači već godinama redovan gost i glavna zvijezda zbora. Dešavalo se i da veseli momci obore stub od šatora, ali sve je to prolazilo bez ozbiljnijih posljedica.

Ranijih godina najuspešnije kafedžije su se hvalile da su pod šatorom obrtale pazare od 50-ak hiljada KM za veče.

Hektolitri piva i rakije, stotine hiljada maraka i evra koji se vrte, kako za šankovima, tako u opkladama za najboljeg bika, sigurno podižu adrenalin, a i vrijeme će, predviđaju meteorolozi, u toku Kočićevog zbora biti pakleno vruće. Sve u svemu, uzavrela atmosfera sa dosta, što bi stručnjaci rekli, “bezbjednosnih izazova”.

Zborištem će špartati 19 inspektora

Kao i prethodnih godina, kako nezvanično saznajemo, i na 54. Kočićevom zboru u Stričićima biće angažovano oko 150 policajaca. O redu i miru će računa voditi i 50 redara, koje će angažovati organizatori koride. Zborištem će špartati i 19 inspektora, sanitarnih, veterinarskih, tržišnih, poljoprivrednih, te zdravstvenih  i inspektora za bezbednost hrane, kako bi sve bilo pod kontrolom.

Kako je za Srpskainfo potvrdio Janko Kecman, načelnik gradske inspekcije u Banjaluci, posebnu pažnju će nadležni inspektori posvetiti kontroli ispravnosti hrane, što je poseban rizik, s obzirom na velike vrućine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO