Politika

"Nije ljubimac ni Brisela ni Vašingtona" Iz EU poručili da nakon formiranja Vlade slijedi razgovor sa Kurtijem o dijalogu

Zvanični stav Evropske unije je da do formiranja nove vlade u Prištini sa liderom "Samoopredeljenja" Aljbinom Kurtijem, kao političkim liderom jedne stranke, neće biti razgovora niti će komentarisati njegove izjave o nastavku dijaloga sa Beogradom.

"Nije ljubimac ni Brisela ni Vašingtona" Iz EU poručili da nakon formiranja Vlade slijedi razgovor sa Kurtijem o dijalogu
FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Istovremeno, u EU krugovima bliskim pregovaračkom procesu za Tanjug kažu da su nakon izbora na Kosovu dvije stvari jasne u Briselu, a nadaju se i u Prištini.

Prva je da EU čeka da da se završi cijela procedura formiranja institucija na Kosovu, što uključuje novi parlament i vladu čiji će novi program takođe morati da bude usvojen.

– Taj program će biti sastavljen na osnovu šireg kopromisa, a ne onoga što trenutno poručuje gospodini Kurti i na tim osnovama će se raditi – rekli su Tanjugu izvori u Briselu.

Kao druga značajna tačka u nastavku porcesa pregovora Beograda i Prištine, navodi se činjenica da EU neće pristati na redizajn dijaloga, a da je samo moguć redizajn pristupa Kosova odnosno trenutnih stavova samog Aljbina Kurtija.

Dodaje se da politički lideri u Prištini ne bi trebalo da budu toliko jaki i decidni u svojim izjavama namjenjenim prvenstveno za domaću publiku, jer će im biti teže da kasnije povuku to što su rekli, kada dodje vrijeme za nastavak započetog procesa.

Analitičari ističu činjenicu da pobjeda “Samoopredeljenja” Aljbina Kurtija nije iznenađenje za EU, i dodaju da on nije ljubimac ni Brisela ni Vašingtona. Prema njihovoj ocjeni, Kurti će biti mnogo teži za saradnju od nekih prethodnih političkih lidera.

Istovremneo, ukazuje se na činjenicu da će se na čelu prištinske administracije po prvi put u mnogo godina unazad naći neko sa snažnim demokratskim legitimitetom, što će moći da se iskoristi za konkretan napredak u dijalogu koji već dugo stagnira.

– Ubrzo ćemo imati situaciju u kojoj će obe strane imati jak mandat za pregovore i mogu da zamislim situaciju u kojoj će se do dogovora doći relativno brzo – kaže analitičar Saveta za demokratizaciju politike Tobi Vogel.

U Briselu se provlači i ideja da bi do proboja u dijalogu Beogrda i Prištine moglo da dođe u narednim mjesecima, a prije odlaska Angele Merkel sa mjesta njemačke kancelarke, što se očekuje na jesen.

– Postoji taj osjećaj hitnosti i u Briselu i u Vašingtonu i u Berlinu. Čini mi se da je u interesu i predsjednika Aleksandra Vučiča da dođe do dogovora prije predstojećih izbora u Srbiji – samatra Vogel.

U EU konstatiju da do konačnog sporazuma Beogrda i Prištine put neće biti lak i pravolinijski ali da se, bar iz briselske perspektive, može nazreti svjetlo na kraju tunela.

Prihvati notifikacije