Politika

“Nije prvi put da izlazi sa raznim ludostima” Cvijanovićeva poručila da Helez mora biti smijenjen

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović smatra da ministar odbrane BiH Zukan Helez treba da bude smijenjen.

željka cvijanović srpski član predsjedništva bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vidjećemo kako će se slagalica napraviti oko toga, ali po mom mišljenju on treba da bude smijenjen zato što ovo nije prvi put da izlazi sa raznim ludostima i pričama – izjavila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je apsolutno neprimjereno i da su Helezovi navodi izmišljeni s namjerom da se destabilizuju odnosi u okviru BiH, pogotovo s namjerom da se privuče negativna pažnja prema Republici Srpskoj.

– Prije toga je pričao o raznim, obavještajnim, nazovi podacima. On nam je govorio šta će se desiti, gdje će otići Milorad Dodik, to su ludosti. Ne može čovjek da vjeruje da neko ko obavlja tako važnu funkciju može da priča takve stvari samo da bi zabavio javnost, prvenstveno međunarodnu u tom svom obraćanju, u tim svojim intervjuima – navela je Cvijanovićeva.

Helez je nedavno izjavio da na području Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

– Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliminisati – rekao je Helez, istakavši da cijeli proces vode “neki ljudi iz Rusije”.

On je tvrdio i da u BiH imaju određene snage drugih država koje su, osim Eufora, dovoljne da obezbijede potpunu sigurnost i pomognu BiH da bude sigurna.

Ne žele Srbina

Cvijanovićeva je izjavila da ima određene informacije da će biti opstrukcije kada je riječ o izboru generala Oružanih snaga BiH jer postoji sprega da se spriječi da Srbin dođe na čelo Zajedničkog štaba.

Ona je navela da je ljudima koji se tamo nalaze istekao mandat prije godinu i više dana i da je neophodno da budu zamijenjeni, podsjetivši da se sve odluke koje se odnose na pitanje odbrane donose konsenzusom.

Pročitajte još

– Imamo određene informacije da ćemo imati opstrukciju kada je riječ o izboru generala, odnosno o njihovom postavljenju u skladu sa zakonom. Opstrukcija postoji zbog toga što opet postoji sprega da se sriječi da Srbin dođe na čelo Zajedničkog štaba Oružanih snaga – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je na toj poziciji, i to već dvije godine izvan mandata, Senad Mašović, koji treba da ode.

– Vidjećemo kako će biti, nemam velika očekivanja da će sutra proći tako nešto, ali to podrazumijeva da i mi iniciramo određene korake, ne može to baš tako ostati – rekla je Cvijanovićeva.

Inače, general Gojko Knežević predložen je za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i na toj funkciji trebalo bi da zamijeni Senada Mašovića.

Mašović je skoro dvije godine nelegalno na funkciji načelnika Zajedničkog generalštaba. Mandat mu je istekao početkom marta prošle godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu