Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NIJE S BOGOM LAKO RATOVATI” Mitropolit Amfilohije o DRAMI koja potresa Crnu Goru

Svijet
Autor:

Foto: G. Bunić/RAS Srbija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da će usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, “odnosno bezakonje i bezakonici, proći kao što su prošli i drevni bezakonici u Vavilonu”.

– Nije s Bogom lako ratovati i to bi trebalo da shvate i ovi naši koji su sada na vlasti. Svi koji su s Bogom ratovali završili su kao Navuhodonosor i drugi zločinci kroz istoriju – poručio je mitropolit Amfilohije sa bratskog sabranja sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske danas u Ulcinju.

On je istakao da crkva Božija, kao i oni koji se klanjaju živome Gospodu, prolazi kroz raspeće i stradanje, ali zadobija i silu vaskrsenja Hristovog.

– Ona se ne klanja smrti i prolaznosti, nego Bogu vječnome i neprolaznome, Hristu Bogu našem, oblačeći se u njega u tajni krštenja, primajući Duha Svetoga u tajni miropomazanja i u drugim svetim tajnama, trudeći se da živi po onome kako je zapovijedio Bog i propovijedajući jevanđelje – dodao je vladika Amfilohije. On je naglasio da je to suština i sabranja sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske.

– Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe, neka uzme krst svoj i neka ide za mnom. To je poziv Hristov svima, a naročito nama episkopima, sveštenicima, đakonima, ali i svima vjernima. Svi smo prizvani da nosimo krst Hristov i da se poklanjamo njegovom svetome imenu, Ocu i Sinu i Duhu Svetome – rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski naveo je da je u Crnoj Gori “obezbožena lenjinističko-staljinistička vlast” i da su njihovi prethodnici “ubijali i u toku i poslije rata, da su gonili ime Božije, Crkvu Božiju, i otimali imovinu, privatnu i crkvenu”.

– Njihovi nasljednici to sada privatizuju i uzimaju direktno za sebe, svoju vlast i čast i srebroljublje. Otišli su, nažalost, i dalje nego što su to uradili titoisti i staljinisti, pa ne samo imanje, već hoće da oduzimaju i hramove Božije. Donijeli su najsramniji zakon koji je donesen ikad u Crnoj Gori – rekao je vladika Amfilohije.

Bratsko sabranje sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske počelo je danas Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Crkvi Svetog Nikole u Ulcinju služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.

Skupština Crne Gore glasovima poslanika vladajuće koalicije usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji, prema bojazni SPC, vodi ka oduzimanju crkvene imovine.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti naišlo je na ogorčen otpor kod vjernika SPC u Crnoj Gori i proteste koji se ne smiruju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO