Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NIJE UČINIO NIŠTA POGREŠNO” Trampovi advokati pozvali Senat da odbaci postupak opoziva

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Pravni tim predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa naveo je danas da on nije učinio “apsolutno ništa pogrešno”, pozivajući Senat da odbaci postupak opoziva koji su nazvali “lažnim” i “opasnim izvrtanjem Ustava”.

– To je karikiranje ustava – napisali su advokati u objavljenom dijelu odbrane pred Senatom predsjednika SAD, a koju pripremaju kao odgovor na optužbe demokrata.

U dokumentu se navodi da dva člana zakona o opozivu, o zloupotrebi ovlaštenja i opstrukciji Kongresa, ne predstavljaju prekršaje za opoziv.

Tvrde da istraga, koja se fokusira na to je li Tramp zloupotrebio predsjednička ovlaštenja i tražio pomoć strane vlade – Ukrajine, da oslabi mogućeg rivala na predsjedničkim izborima Džoa Bajdena i poveća svoje šanse na predsjedničkim izborima sljedeće godine, nikada nije imala za cilj pronalaženje istine.

– Umjesto toga, demokrate od početka žele da pronađu neki način, bilo koji način, da iskoriste moć impičmenta kao političko oruđe za poništavanje rezultata izbora 2016. i uplitanje u izbore 2020. Sve to je opasno izvrtanje Ustava koje Senat treba brzo da se odbaci – napisao je Trampov pravni tim.

Ove sedmice očekuje se nastavak suđenja Trampu u Senatu.

Demokrate su u optužnici navele da je Trampov cilj bio njegov lični politički dobitak i da je “zatim pokušao da prikrije svoju zavjeru opstruišući istragu Kongresa o njegovom nedoličnom ponašanju”.

Međutim, advokatski tim navodi da i čak i ako je Tramp zloupotrebio svoja ovlaštenja, to nije povod za opoziv, jer nije prekršen krivični zakon.

Oni su naveli i da je optužnica “strukturno manjkava”, jer Trampa optužuju za više djela, stvarajući “opcije po izboru” kao moguće osnove osude.

Kao dio odbrane pripremili su i široku odbranu predsjedničke moći, tvrdeći da su i prethodna dva suđenja o opozivu predsjednika SAD bila slično neispravna.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO