Društvo

“NIJEDNA INFEKCIJA NIJE BEZAZLENA ZA MAJKU” Korona virus utiče na veći broj PRIJEVREMENIH POROĐAJA

Infekcija korona virusom, pretpostavlja se, doprinijela je povećanju broja prijevremeno rođene djece na našim prostorima.

“NIJEDNA INFEKCIJA NIJE BEZAZLENA ZA MAJKU” Korona virus utiče na veći broj PRIJEVREMENIH POROĐAJA
FOTO: SHUTTERSTOCK

Na području Tuzle proteklih godina broj prijevremeno rođene djece kretao se u evropskim okvirima između 5 i 6 odsto, ali, prema dostupnim podacima, broj prijevremenih porođaja u ovoj godini dostigao je stopu od 8,6 odsto.

Nije bezazleno

– Sigurno je da je trenutna situacija uticala na povećanje broja prijevremenih porođaja. No, to će biti predmet daljnjih istraživanja jer mi o korona virusu vrlo malo znamo. Ono što pouzdano znamo je da nema vertikalne transmisije s majke na plod, ali isto tako znamo da su uzroci prijevremenih porođaja stres, kvalitet prehrane, šetnja… Nijedna infekcija, a pogotovo infekcija korona virusom, nije bezazlena za majku – kaže za Avaz prof. dr Fahrija Skokić, specijalista pedijatrije i subspecijalista neonatologije te predsjednica Udruženja pedijatara BiH.

Pročitajte još

Kada je riječ o Tuzli, nije bilo smrtnih ishoda prijevremeno rođene djece. Velika zahvalnost za to duguje se timovima UKC-a Tuzla koji su u složenim uslovima rada vrhunski odgovorili na postavljene zadatke. No, u Banjoj Luci se jedno prijevremeno rođeno dijete moralo priključiti na respirator.

Utvrditi posljedice

– Zaista mnogo istražujem ovu oblast i, prema dostupnim podacima, u doba Kovid-19 pandemije preminulo je dvoje prijevremeno rođene djece, i to u Kini i Velikoj Britaniji. Jedno je imalo tri, a drugo pet mjeseci i bila su inficirana korona virusom. Imamo situaciju u Italiji gdje se na jednom malom području infekcija korona virusom povezuje s jednom drugom bolešću. Mi, globalno govoreći, malo znamo o korona virusu. Trebaće godine predanog istraživanja kako bismo utvrdili kakve posljedice ostavlja na djecu i hoće li biti uopšte posljedica. Moramo znati da, kada majci nije dobro, nije ni plodu. Odgovor na pitanje zašto je došlo do povećanja broja prijevremenih porođaja daće istraživanja koja će uslijediti – zaključuje prof. dr Skokić.