Društvo

"Nikad se ne zna koliko smo kreativni" Da li će plate u koverti za "crnolistaše" poslodavci iskoristiti kao priliku za lov u mutnom?

Zvaničnici Republike Srpske u javnosti su redovno poručivali da ih se sankcije i crne liste ne dotiču, ali se ispostavilo da nije baš tako. Dokaz za to je hitno usvajanje dopuna Zakona o radu, kako bi se "crnolistašima" omogućila isplata plata.

"Nikad se ne zna koliko smo kreativni" Da li će plate u koverti za "crnolistaše" poslodavci iskoristiti kao priliku za lov u mutnom?
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećamo, nakon zatvaranja računa u bankama, Narodna skupština RS je po hitnom postupku juče usvojila izmjene Zakona o radu RS, kako bi se sankcionisanima omogućila isplata plata i drugih ličnih primanja u “koverti”, odnosno u gotovom novcu.

Političari su, odjednom, zaboravili da su se godinama, bar deklarativno, borili protiv koverata i plaćanja radnika “na crno”.

Da li će poslodavci, koji se ni do sada nisu libili da bar dio plate svojim radnicima isplaćuju u “koverti”, iskoristiti ovu priliku za nove zloupotrebe i lov u mutnom.

Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak i poslodavac, za Klix.ba je rekao da je potencijalno moguće da ova izmjena Zakona bude zloupotrebljena.

– Mislim da otvaranje te mogućnosti možda daje priliku da se izbjegava plaćanje doprinosa – kaže Pavlović.

Podsjeća da se doprinosi moraju plaćati na sve isplaćene plate.

– Za ekonomiju, mogućnost otvaranja prilika da se isplaćuje u nekim situacijama na taj način, u nekim izuzetnim situacijama, u biti ne bi se moglo računati da će biti korišteno. Ali, nikada ne znate koliko smo kreativni ljudi da i tu priliku iskoristimo – dodaje Pavlović.

Banjalučki advokat Vladimir Dragičević kaže da je jasno kako je ova izmjena prilagođena novonastaloj političkoj situaciji.

-Vjerovatno to otvara mogućnost za zloupotrebe i vjerovatno će zloupotreba biti, vratiće se stari sistem kada su radnicima plaćali u kovertama plate, ili kada su radnici vraćali novac – kaže Dragičević.

Smatra da je pozitivno to što je kazna rigorozna i iznosi 200.000 KM za poslodavca koji isplati platu u gotovom novcu, ako je to suprotno članu 126 a ovog zakona.

-Mislim da poslodavci zato neće kao nekada zloupotrebljavati tu odredbu – dodaje advokat.

Na pitanje da li je upoznat da postoji neka evropska zemlja koja na isti način isplaćuje plate, posebno pored silne borbe radnika i Poreske uprave RS, Dragičević odgovara da nije upoznat s takvim slučajevima, ali da je sigurno da se u većini evropskih zemalja plata isplaćuje preko računa.

Dragićević podsjeća da Zakonom o radu iz 2017. godine u Republici Srpskoj uvedena isplata plata isključivo preko računa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu