Sudbine

"Nikad se od toga nisam oporavio" Ispovijest čovjeka koji se kaje što je ženu OSTAVIO U STARAČKOM DOMU

Spasoje je bio u braku četiri decenije, a onda je morao donijeti odluku da suprugu smjesti u starački dom. Nakon te odluke gorko se pokajao, jer je uvjeren, da je upravo ta odluka ubrzala njen kraj.

penzioneri sjede
FOTO: RAJKO RISTIĆ/RINGIER

Kad na život, bolest, smrt gledamo kao objektivni promatrači, svesni smo da svakome jednom mora doći kraj. No, kad su u pitanju naši voljeni, nikada za smrt nije pravo vrijeme i svi se mi za nekoga svoga pitamo šta smo mogli učiniti drugačije, bolje, požrtvovanje, ne bi li ih spasili od neizbježnog.

Pita se to i gospodin Spasoje, iako je svjestan da voljenoj supruzi, nakon što se teško razboljela i onemoćala , kod kuće nije mogao pružiti adekvatnu negu. Pa ipak, ne može oprostiti što ju je dao u starački dom, o čemu je pisao sa velikom tugom u srcu, za portal Moje vrijeme. Time ujedno potvrđuje koliko se čovjeku u dubokoj žalosti teško pomiriti čak i s odlukama donesenim u najboljoj namjeri i bez da je imao drugu mogućnost.

Pročitajte još

Bolesti su se samo nizale

-Sa suprugom sam proveo neopisivo lijepih 40 godina i iako je bila deset godina starija od mene to nam nikad nije predstavljalo problem. Imali smo tako divan brak da su nam na tome svi zavidjeli. A onda mi se razboljela. Najprije je morala na operaciju oba kuka. Još ni to nije zacijelilo, kad ju je pogodilo nekoliko blažih moždanih udara – ispričao je.

Na kraju je, opisuje, oboljela i od demencije. Počelo je 2017. godine i bolest je jako brzo napredovala.

-Naposlijetku je došlo do toga da je zaboravila da ima djecu, nije im znala imena niti ih je mogla prepoznati. Na kraju je zaboravila čak i mene – otkrio je Spasoje.

Ne oprašta sebi odluku

Dugo je s njihovim kćerkama razmatrao šta im je činiti, vidjeli su da joj kuće više nikako ne mogu pomoći.

 – Kćerke su mi u razgovoru rekle da su suglasne da je odvedemo u starački dom. Uvidjeli smo da je to za nju najbolja opcija. Odveli smo i to je bio najteži dan u mom životu. Nije dobro završilo, jer je ubrzo nakon što smo je tamo ostavili, u 77. godini života, tamo i preminula –  otkrio je.

– To je bio dan kad mu se srušio cijeli svijet. Ja sam to jako teško podnio i nikad se od toga nisam oporavio. I dan-danas žalim tu odluku jer da je ostala kod kuće, sigurno bi nam bila još malo poživjela – zaključio je.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu