Društvo

"NIKO NE CENZURIŠE PRIJETNJE, VEĆ SAMO PSOVKE" Predloženo ograničenje emitovanja rijalitija od 23 do 6 časova

Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) predložio je da emitovanje rijaliti programa u Srbiji bude ograničeno od 23 do 6 časova, zbog štetnog uticaja na maloljetnike.

"NIKO NE CENZURIŠE PRIJETNJE, VEĆ SAMO PSOVKE" Predloženo ograničenje emitovanja rijalitija od 23 do 6 časova
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Savjet je zbog toga naložio stručnoj službi REM da sačini obavezujući Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija “prisilnog okruženja” sa ovim ograničenjem, saopšteno je nakon sjednica Savjeta članova REM na kojoj je raspravljano o ovom pravilniku.

Na sjednici je ocijenjeno da rijaliti “prisilnog okruženja” prije svega ima štetan uticaj na maloljetnike, ali i na cijelo društvo, te da se na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću promovišu kriminalci i primitivizam koji je poguban za društveni život, ali i svijest ljudi.

Na sjednici je konstatovano da neobavezujuća preporuka REM o vremenskom ograničavanju ovakve vrste programa iz 2015. godine do sada nije primjenjivana, te su članovi Savjeta REM Višnja Aranđelović, Slobodan Cvejić i Judita Popović podneli inicijativu da bude donesen obavezujući pravilnik.

Cvejić je rekao da su zbog nedavnog slučaja u rijaliti programu, kada je na Televiziji “Pink” Kristijan Golubović iznio prijetnje smrću, članovi bili saglasni da traže pokretanje krivičnog postupka, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

On navodi i da je odgledao spornu emisiju “Pinka”, te da su u njoj psovke bile bipovane, dok se prijetnje smrću glasno izgovaraju, što znači da neko nije imao svijest o izrečenim prijetnjama, a jeste o psovkama.

Cvejić je ukazao da u jednom satu rijaliti programa postoje najmanje tri stvari zbog kojih bi REM mogao da pokrene postupak i da se može akumulirati toliko kazni, koje bi rezultirale oduzimanjem dozvole emiteru.

– Ipak, ovo može da se reguliše vremenskim ograničavanjem tih programa. Ovakav način regulisanja rijalitija ne predstavlja bilo kakav lični obračun, niti pokušaj preuređivanja elektronske medijske scene u Srbiji, već reagovanje na ozbiljan društveni problem – napomenuo je Cvejić.

Popovićeva je rekla da je ovakva vrsta programa nepodesna, pogotovo za djecu, za njihov moralni, mentalni i fizički razvoj, ali da ovaj savjet nema namjeru da bude cenzor.

FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Aranđelovićeva je rekla da takav program treba da bude “sklonjen” iz vremena kada su djeca budna, ispred televizijskog programa i da treba zaštititi prije svega maloljetnike, jer takav program može da utiče na generacije koje stasavaju.

Član Savjeta REM Goran Petrović smatra, međutim, da se može desiti da pružalac medijske usluge obori ovakav obavezujući akt pred Ustavnim sudom, te da dostavi odštetni zahtjev, koji može biti višemilionski.

– Ne možemo da pomjeramo programski sadržaj, ali možemo da ih kažnjavamo – rekao je Petrović.

Član Savjeta REM Zoran Simjanović rekao je da nije protiv rijalitija, već protiv njegovog sadržaja, da bi bilo zaštićeno cijelo društvo, a ne samo maloljetnici, jer su rijaliti učesnici postali zvijezde, a ono što rade postaje nova normalnost u društvu.

Prvi rijaliti u Srbiji počeo je prije gotovo 16 godina.