Hronika

NIKO NE ŽELI DA PREUZME TIJELO UBICE Edin Gačić će biti sahranjen na ovom groblju, i to o TROŠKU DRŽAVE

Serijski ubica Edin Gačić najvjerovatnije će biti sahranjen na sarajevskom groblju Bare.

NIKO NE ŽELI DA PREUZME TIJELO UBICE Edin Gačić će biti sahranjen na ovom groblju, i to o TROŠKU DRŽAVE
FOTO: RADIO SARJEVO/AVAZ

Obzirom da se danima niko ne javlja da preuzme tijelo pokojnika, Gačić će biti sahranjen o trošku države – izjavio je izvor Srpskainfo blizak kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Jedno od pitanja na koje nema odgovora je i ko će naslijediti imovinu koju je Gačić imao u Banjaluci.

Podsjetimo, Gačić je ubijen 12. februara nakon devet dana skrivanja u jednoj od najvećih potraga za odbjeglim kriminalcem na teritoriji BiH.

Prvo je 4. februara u jutarnjim časovima u blizini Konjica Gačić ubio Sauda Sultanovića, tako što je u njega ispalio više hitaca, pa ga zatim izbo nožem, nakon čega je pobjegao.

Spora reakcija bezbjednosnih službi omogućila je Gačiću nekoliko časova prednosti.

Pet dana kasnije u mjestu Suhodol, Gačić je hicima iz automatske puške ubio policajca Mahira Begića.

Tijelo Begića pronašao je njegov kolega kada je došao da preuzme smjenu u objektu Federalne uprave policije. Do dolaska hitne pomoći Begić je preminuo od zadobijenih povreda.

Zločinački put Edina Gačića počeo je za vrijeme rata, kada se sa tek napunjenih 18 godina priključio odredu El mudžahid, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i poznatom po najmonstruoznijim zločinim nad srpskim vojnicima.

Pročitajte još

Gačić je nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića, takođe Banjalučanina. Osuđen je na 8 godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Ulici Envera Šehovića u Zenici i u majku hladnokrvno ispucao dva hica, a zatim je u više navrata izbo nožem.

Policija je ubicu uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Prihvati notifikacije