Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

„NIKO NEĆE MOĆI UĆI“ Radnici najavili potpunu blokadu Aluminija

Društvo
Autor:

Foto: M. Smajkić/RAS Srbija

Pedesetak radnika elektrolize mostarskog Aluminija dalo je rok do 15. septembra da im se uplate doprinosi i otpremine.

U protivnom će blokirati sve ulaze u kompaniju i niko neće moći ući, doznaje portal Bljesak.info.

O tome su obavijestili i članove Uprave, te su rekli da obavijeste sve, od Vlade Federacije BiH do Nazdornog odbora.

Blokadama bi se, kako je potvrđeno, trebali pridružiti i ostali radnici. Podsjetimo, Nezavisni sindikat zaposlenih Aluminija d.d. poručio je kako ništa od obećanih zahtjeva nije realizovano po pitanju osiguranja novčanih sredstava za otpremnine, plaćanju i uvezivanju MIO i osiguravanju novca za ponovno pokretanje proizvodnje skladno planu i programu koje je trebalo krenuti od 1. septembra. Sindikat sprema nove proteste jer ništa od obećanja nije ispunjeno.

Spomenuti sindikat je sazvao vanrednu skupštinu za četvrtak 22. avgusta u 12 sati na kojoj će se  ”detaljno analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja skupštine sindikata te će se donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi talas uličnih protesta te blokada prometnica”.

Radnici su još protekle sedmice rekli kako smatraju da su slabi izgledi da će se proizvodnja u posrnulom mostarskom Aluminiju ponovno pokrenuti 1. septembra. Ali, Nadzorni odbor sapštio je kako se priprema pokretanje proizvodnje u livnici, te postupno i u ostalim pogonima.

(Bljesak)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO