Svijet

"Niko nije iznad zakona" Bajden bijesan zbog odluke suda o Trampu

Američki predsjednik Džo Bajden, nakon odluke Vrhovnog suda SAD kojom se Donaldu Trampu i drugim predsjednicima daje širok imunitet od krivičnog gonjenja, poručio je da je ta presuda podrila vladavinu prava.

"Niko nije iznad zakona" Bajden bijesan zbog odluke suda o Trampu
FOTO: KYLE MAZZA/ANADOLIJA

Sudska odluka čini gotovo izvijesnim da se Tramp neće suočiti sa suđenjem u Vašingtonu uoči novembarskih izbora, na kojima je republikanski predsjednički kandidat, zbog njegovih postupaka tokom nasilnih nereda 6. januara 2021. godine, navodi Glas Amerike.

– Niko nije iznad zakona, čak ni predsjednik Sjedinjenih Država – rekao je Džo Bajden u Bijeloj kući.

Pročitajte još

Tokom kratkog obraćanja Bajden nije pomenuo prošlonedjeljnu debatu ili svoj nastup, i nije odgovarao na pitanja.

– Znam da ću poštovati ograničenja predsjedničke moći kao što i jesam tokom tri i po godine, ali svaki predsjednik, uključujući Donalda Trampa, sada će biti slobodan da ignoriše zakon – rekao je Bajden.

Vrhovni sud SAD donio je juče istorijsku presudu u slučaju Donalda Trampa, koji je od tog suda tražio da odluči da li je, kao bivši predsjednik, imun od krivičnog gonjenja.

FOTO: KYLE MAZZA/ANADOLIJA
FOTO: KYLE MAZZA/ANADOLIJA

Sa 6 konzervativnih glasova za i 3 liberalna protiv, najviši sud u Americi odlučio je da bivši predsjednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za djela koja su počinili dok su na funkciji, dok za djela koja su počinili van funkcije nemaju imunitet.

Vrhovni sud SAD nije sam donio odluku kako to konkretno da se primjeni na Trampov slučaj, a predsjedavajući sudija Džon Roberts rekao je da o tome treba da odluče niži sudovi.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu