Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NIKOG NIJE BRIGA ŠTO U NAŠEM NASELJU LJUDI GINU” Mještani Dragočaja i Ramića prijete blokadom magistrale

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sudar u kojem je u subotu poginuo mladi Banjalučanin, izazvao je ogorčenje mještana banjalučkih naselja Dragočja i Ramići, koji razmišljaju da u znak protesta, blokiraju saobraćaja na magistrali  Banjaluka – Prijedor.

Naime, nesreća se dogodila se na raskrsnici ove magistrale i puteva za  Dragočaj i Ramići, na istom mjestu gdje je prije osam i po godina poginula mlada mještanka Milana Čegar (18), a dvije djevojčice povrijeđene.

Mještani su ogorčeni jer, tvrde, ove dvije tragedije nisu jedine saobraćajne nesreće, koje su se posljednjih godina desile na, kako kažu, po život opasnoj raskrsnici. Godinama uzalud upozoravaju nadležne na ovu raskrsnicu, postavljenu protivno zakonu i pravilima bezbjednosti.

-Ogorčeni smo nebrigom  za bezbjednost nas i naše djece. Nikog izgleda nije briga što se ovdje gine i što preko ove raskrsnice svakog dana oko 250 djece ide u školu i iz škole – kaže jedna mještanka.

Foto: Slobodan Popadić/RAS Srbija

Slavenko Tadić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj, koji je po struci saobraćajni inženjer, kaže da su njegove komšije s pravom revoltirane i da se ne može kladiti da danas sutra neće izaći na ulicu i zaustaviti saobraćaj.

– Več deset godina upozoravamo, jasno i argumentovano, da raskrsnica nije bezbjedna. Napisao sam na stotine dopisa Vladi, Minsitarstvu saobraćaja, Agenciji za bezbjednost saobraćaja i Putevima RS, koji su najodgovorniji za ovu situaciju, jer oni gazduju putem na kojem se nalazi sporna raskrsnica  – kaže Tadić.

Tvrdi da je  raskrsnica u Ramićima u suprotnosti i sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, i sa elementarnim pravilima struke, jer je zbunjujuća i opasna.

-U samoj raskrsnici se nalazi pješački prelaz, ali i dva autobuska stajališta. Takvo nešto ne postoji nigdje na svijetu. Upozorili smo na to čak i Vladu RS i Vlada je u januaru 2018. godine osnovala komisiju u kojoj su bili predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja, MUP-a, Gradske uprave i Ministarstva saobraćaja RS. Oni su ustanovili da raskrsnicu treba rekonstruisati, ali nakon toga niko ništa nije preduzeo – kaže Tadić.

Dodaje da je u posljednja dva mjeseca nekoliko puta pisao preduzeću “Putevi RS”, ponovo upozoravajući na opasnu raskrsnicu, ali da odgovor nije dobio.

Priznaje da je veliki problem na ovom dijelu prijedorske magistrale, pa i na samoj opasnoj raskrsnici, velika brzina kojom voze vozači, ali da je i to probelm koji ugrožava mještane.

-Što se brzine tiče, postoji saobraćajni znak za ograničenje, ali se on ne poštuje. Problem je što se često sve riješi tako što vozač “počasti” policajca sa deset maraka, ali i to je problem koji treba da rješavaju institucije, a ne mi mještani – poručuje Tadić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO