Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nikola Pejaković najbolji glumac festivala u Berlinu

Kultura
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Scenarista i jedan od glavnih glumaca serije i filma „Meso“, Nikola Pejaković, proglašen je za najboljeg glumca 4. Festivala filmova jugoistočne Evrope, koji je od 23. do 26. maja održan u Berlinu.

Žiri sastavljen od mladih umjetnika, reditelja i scenarista odlučio je da u kategoriji „Najbolji glumac“ nagradu dodijeli upravo Nikoli – Kolji Pejakoviću ističući kako je njegova uloga ostavila snažan utisak na njih, a da je film urezao „duboke tragove i u njihovo meso“.

– Njegova gluma zapravo odskače od sveukupne tame kojom film odiše i zasljepljuje nas svojom lakoćom, ali i kombinacijom smirenosti i napetosti. Utisak koji je ostavila Nikolina vještina da ovaj kompleksni lik oživi mora biti poštovan, i zato smo odlučili da ga nagradimo titulom najboljeg glumca – navedeno je u odluci žirija koji čine Hanis Bagašov, Gledis Bika, Elizabet Korn i Marija Vitanova.

Film „Meso“ već dugo osvaja međunarodnu publiku na brojnim festivalima u Evropi, SAD i Kanadi, a scenarista Nikola Pejaković ističe da, iako nije riječ o prvoj nagradi za ovo ostvarenje, uvijek je dobro iznova shvatiti kako se rad naših umjetnika cijeni i van granica Balkana.

– Filmski projekat „Meso“ zaista živi svoj festivalski život, a nakon brojnih nagrada uvijek me obraduju ovakva priznanja. Iako je ovog puta riječ o kategoriji za najboljeg glumca, zasluge pripadaju cijeloj ekipi. Vjerujem da će publika pozitivno reagovati i na nastavak naše priče, koju donosimo kroz seriju „Kosti“, drugi dio banjalučke trilogije – rekao je Pejaković.

Već dva mjeseca traju snimanja serije „Kosti“, koja sa istim producentskim timom nastavlja pričati priču o Banjaluci. Kao i „Meso“, režiju novog dijela trilogije potpisuje Saša Hajduković, scenario Nikola Pejaković, produkciju Brankica Janković, uz direktore fotografija Sašu Petkovića i Dragana Radetića.

Serija „Kosti“ radi se u koprodukciji Radio-televizije Srbije i „Bosonoga produkcije“ iz Banjaluke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO