Kultura

Nikola Pejaković odgovarao publici na Fejsbuku: Dobri odgovori se daju na STRAŠNOM SUDU

Nikola Pejaković, banjalučki muzičar, režiser, scenarista i glumac odgovarao je na pitanja građana na Fejsbuk stranici dnevnih novina “Danas”, u okviru njihove rubrike “Intervju na mreži”.

Nikola Pejaković odgovarao publici na Fejsbuku: Dobri odgovori se daju na STRAŠNOM SUDU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Razgovor je vođen povodom njegovog novog albuma „4 Prsta“ i najavljenog koncerta u Kombank dvorani 10. novembra, a Pejaković je, odgovarajući na pitanja, najavio nastup u Zrenjaninu, i to prije koncerta u Kombank dvorani, a za nastup u Novom Sadu rekao je uskoro.

Jedan od čitalaca upitao ga je kako bi Čorba iscrtao parking prostor u sadašnjem svijetu, na šta je Pejaković dao komentar da je „svijet teško popravljati“. Na pitanje jednog čitalaca šta misli o filozofu Slavoju Žižeku budući da „pomalo liče, što se brade tiče“ i šta je sa progresom ako se napredak sastoji iz povratka (npr. tradiciji), Pejaković je odgovorio: „Nije jednostavno odgovoriti na ova Vaša pitanja, ali mogu samo da kažem da ne vjerujem u progres civilizacije već u obnovu ljudskosti“. Bluz je za njega „jedino što zna da svira. Ako smijem da kažem da znam“.

Nijednu pjesmu iz svog cjelokupnog opusa ne može da izdvoji kao „najautobiografskiju“ ili najličniju, budući da su, kako kaže, sve one dio njegovog iskustva, pri čemu ne želi da zvuči „pretenciozno“.

Bez njemu svojstvenih „kratkih i jasnih“ odgovora nije prošao ni ovaj intervju, pa je tako na pitanje šta misli o Aleksandru Vučiću rekao „Ništa“, da li smatra da je prihvatanjem hrišćanskih vrijednosti iznevjerio intelektualni opus koji je postavio sa prva dva albuma odgovorio „Ne smatram“.

Na konstataciju da je serija „Meso“ osvježenje na ovim prostorima uzvratio „Slažem se“, a na podužu kritiku da u istoj seriji propagira konzumiranje narkotika odgovorio „Nisi u pravu“. Na simbolično „Da li sada stvarno možeš mirno da odeš?“, Pejaković je odgovorio: „Nadam se da će moj odlazak biti nepostidan, miran i da ću dobar odgovor dati na Strašnom sudu“.