Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NIKOM NIŠTA Prošle godine pred sudovima u BiH zastario 341 krivični predmet i 99 prekršajnih

Politika
Autor:

Foto: Profimedia

Sudovi u BiH su tokom 2018. evidentirali da je u 268 predmeta došlo do zastarjelosti krivičnog progona, a u 73 predmeta nastupila je zastarjelost u postupku izvršenja krivičnih mjera. To znači da je zastarjelost nastupila u ukupno 341 predmetu, odnosno da su počinioci krivičnih djela ostali nekažnjeni.

Kako se navodi u Godišnjem izvještaju VSTS za prošlu godinu, kao i u prethodnom periodu, zastarjelost je najviše nastupala zbog nedostupnosti optuženog (209 predmeta ili 61 odsto), a u određenom broju predmeta evidentirano je da su ovakve odluke donijete jer je utvrđeno da su predmeti zaprimljeni u sudovima nakon što su protekli zakonski rokovi za nastupanje zastarjelosti.

Foto: Klix/RAS Srbija

Slično je i sa prekšajnim predmetima – sudovi su tokom 2018. evidentirali 99 zastarjelih predmeta, što je, istina, za 20 predmeta manje nego godinu dana ranije.

-Sudske odluke kojima se okončava postupak zbog isteka zakonskih rokova za zastarjelost krivičnog progona i prekršajnog postupka dostavljaju se Kancelariji disciplinskog tužioca radi utvrđivanja eventualne odgovornosti sudija za takav način završetka ovih predmeta – navodi se u Godišnjem izvještaju koji se, između ostalog, nalazi na dnevnom redu sutrašnjeg pokušaja nastavka druge hitne sjednice Predstavničkog doma BiH.

Jedna od tačaka je aktuelna situacija u pravosuđu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO