Svijet

“NISAM LJUT, BIJESAN SAM” Nastavljena oštra polemika Milanovića i Plenkovića

U Hrvatskoj je danas nastavljena oštra polemika predsjednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, o "aferi Janaf".

“NISAM LJUT, BIJESAN SAM” Nastavljena oštra polemika Milanovića i Plenkovića
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Milanović je, kako prenosi zagrebački Jutarnji list, danas ponovio sva juče postavljena pitanja, ali je naglasio da je skandalozno, ako Plenković ništa nije znao o toj aferi.

– Ko je odgovorana osoba u ovoj zemlji!? Šta je tu odgovornost premijera? Njemu to nije rečeno, ali mu je moralo biti. Njemu su to morali reći! Ali ne, još 10 mjeseci smo mi čekali i plaćali da bi se na kraju sa 100.000 kuna uhvatilo dva gradonačelnika (HDZ i SDP), a imali smo čovjeka sa dva miliona kuna – rekao je Milanović.

Istakao je da premijer “čuvar državnih tajni” i da nema informisanije osobe u državi od njega.

– On možda nije bio dostupan jer se sve brzo odvijalo, ali je nakon toga morao biti informisan jer od toga zavise njegove buduće odluke. On nije brifovan, i to je skandal – naveo je Milanović.

To je, istakao je, nivo povjerenja koju građani moraju imati prema premijeru ili će je u protivnom voditi sudije iz Strazbura, novinari i oni koji se kartaju po klubovima, misleći pritom, navodi se, a sudiju Ivana Turudića.

FOTO: HRT/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: HRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Možda u toku akcije nije bilo vremena da premijer to sazna, u trenutku kada se nosio velik novac. Imate, kolokvijalno rečeno, kamion kokaina. Nećete uhvati Pabla Eskobara, to je jasno, ali imate corpus delicti, morate uhapsiti nekoga. Ako premijer tu nije informisan i ne reaguje možemo odustati od države. Ovdje se radi o jednom krimiću – zaključio je Milanović.

Predsjednik je dodao da se ne zna da li je taj novac predat.

– Mi nemamo dokaz nego indicije. A mogli smo imati dokaz ali odustali smo od upada na mjesto. Da je operacija tada prekinuta, imali bismo taj dokaz. Ali, mi smo u narednih 10 mjeseci dobili novu informaciju da je neko trebalo da preda 100.000 kuna – dodao je.

Milanović je na pitanje novinara rekao da SOA o tome nije imala informacije.

– To nije njihov posao. To je malo više od džeparenja i oni se time ne bave – rekao je Milanović.

– Premijer govori da sam nervozan. Nisam, ja sam bijesan. Mislim da se on u ovoj situaciji nalazi zbog neznanja ili gluposti svojih saradnika. Nezvisnost jedne institucije, konkretno DORH, ne znači neznanje i neinformiranost o bilo čemu. Ako nisi ulovio lava, na kraju si mi donio očerupanu kokoš. Lava preskačeš jedino ako loviš King Konga. Ovo je bio King Kong, imaš ga na dlanu, dva miliona kuna je u pitanju, i onda si gledao kuda ide i znao si šta se događa i nisi ga uhapsio. Zašto? Ja imam pravo to da pitam i to pitanje mora postaviti i osoba bez pravnog obrazovanja koje se često mistifikuje – naveo je Milanović.