Politika

"Nisam ovdje da bih gledao i čekao" Šmit izrazio žaljenje što sastanku u Sarajevu nisu prisustvovala sva tri člana Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarali su sa Kristijanom Šmitom, novoimenovanim visokim predsjednikom u BiH.

"Nisam ovdje da bih gledao i čekao" Šmit izrazio žaljenje što sastanku u Sarajevu nisu prisustvovala sva tri člana Predsjedništva BiH
FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA

Danas sam prvi put zvanično u Predsjedništvu, ovo je prvi sastanak u mom rasporedu. Obavljaću dužnost s odlučnošću da pomognem ljudima. Korstiću svoj uticaj da to postignem. Mogu računati i na političku podršku PIK. Ja ću kao prvog partnera u svom radu vidjeti Predsjedništvo i institucije BiH. Integritet BiH sa dva entiteta mora biti zaštićen. BiH ćemo vratiti na međunarodnu agendu – poručio je danas Šmit, prenosi Radio Sarajevo.

Naveo je kako mu je žao jer nisu sastanku prisustvovala sva tri člana Predsjedništva. Naime, sastanku nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Prošle sedmice sam obaviještan da će 3. avgusta biti prisutna sva trojica, što se nije desilo – naveo je visoki predstavnik.

Pročitajte još

Ipak, poručio je kako je uvjeren da će se naći prilike kako bi se radilo u interesu građana BiH.

– Nastaviću razgovarati sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do dijaloga. Nije samo da međunarodna zajednica pokaže napredak, već je na svima kako bi radili zajedno do cilja. Ne može se očekivati da će neko dođi izvana i napraviti čudo. Svi moraju sjesti i razmisliti kako doprinijeti. Niko u EU ne može shvatiti da neko ne želi sarađivati. EU je zasnivana na saradnji, identitetima koji se poštuju. Nisam ovdje samo da bih gledao i čekao, već da bih bio aktivan i budite uvjereni da ću to i biti – poručio je Šmit.

Prihvati notifikacije