Politika

"NISAM SE KRIO U TREZORU" Izetbegović ispričao da je 1986. predvidio rat

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za MTV Igman odlučio je progovoriti o svojoj ulozi u ratnom Sarajevu, te onome što je radio u predratnim godinama.

"NISAM SE KRIO U TREZORU" Izetbegović ispričao da je 1986. predvidio rat
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Odgovorio je i na pitanje da li se krio u trezoru tokom sukoba, a ispričao je i s kim je organizovao naoružavanje grada.

Izetbegović, između ostalog, navodi da nema stvari koju je jedan muškarac dužan raditi kada su njegov narod i zemlja napadnuti, a da on to nije radio.

Dakle, nijedne. Ni one najteže, najopasnije, gdje se glava gubi. I to više puta. Ne vjerujem da je iko osim Željka Komšića, od ovih visokorangiranih političara, to radio što sam ja radio. Ali dio Bošnjaka voli da cijepa svojima dlaku na četvero. Naravno da nisam bio u trezoru – odgovorio je Izetbegović.

Zatim je vratio sjećanja u 1986. godinu, prenosi Klix.

– Ja sam 1986. godine počeo ljudima govoriti da će biti rata u BiH. Ni danas ne znam objasniti na bazi čega je to bilo. To je bio jedan iracionalan osjećaj, neka intuicija, na bazi onoga što sam čitao i što se dešavalo. Reakcije ljudi su bile vrlo loše na te moje prognoze, ali desilo se poslije – ispričao je.

Kaže da je stalno insistirao na tome da se narod naoružava narod.

– Gnjavio sam rahmetli Aliju s tim. Onda sam počeo sam to da radim. On je držao skupove i govore, a ja sam bio dole u masi i upoznavao ljude. One borbenije i mi smo pravili faktički organizaciju. Bitnije je da deset borbenih ljudi, organizovanih, hoće da se bore, nego da imate stotine ili hiljadu koji će predati puške kada se zapuca – rekao je prvi čovjek SDA.