Politika

“NISMO SE BORILI ZA BiH I NISMO BOSANSKI SRBI” Dodik poručio da je Republika Srpska država srpskog naroda

Republika Spska je država srpskog naroda, ona je stvorena voljom naroda, a ne administrativnom odlukom, pa ne može biti ni ukinuta odlukom nekog međunarodnog inkvizitora, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“NISMO SE BORILI ZA BiH I NISMO BOSANSKI SRBI” Dodik poručio da je Republika Srpska država srpskog naroda
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH je istakao da Srpska nije diskriminatorna.

– U Republici Srpskoj slobodno žive Bošnjaci, Hrvati i svi drugi, ali to je država srpskog naroda – ponovio je Dodik i pozdravio sve prijatelje Republike Srpskeu svijetu i “sve Srbe, gdje god da žive”.

– Mi nemamo ništa ni protiv koga, samo branimo našu Republiku onako kako smo je stvorili. Republika Srpska nema namjeru da samu sebe dokine i da samu sebe proglasi da ne postoji. Samo u Republici Srpskoj možemo imati svoje kuće, poslove, puteve, svoju slobodu i opstanak – rekao je Dodik.

– Mi se nismo borili za BiH i mi nismo bosanski Srbi. Borimo se da ostanemo na ovim prostorima, ne treba nikom da smeta ono što jesmo. Mi smo Srbi, u svojoj Republici Srpskoj, to nikoga ne treba da vrijeđa. Za nas je istorisjki cilj samostalna i sobodna Republika Srpska. Nema slobode, ako nema države, to su Srbi naučili u mnogim ratovima, pa i u posljednjem ratu. Mi smo tu slobodu dijeli sa drugima, drugi su to doživljavali kao ropstvo, pa neka nas sada ostave na miru – rekao je Dodik.

On je istakao da dogodine RS proslavlja 30. godišnjicu, a toliko nisu potrajale mnoge države, pa ni prva Jugoslavija.

– Ali, to je tek prvih 30 godina – poručio je Dodik.