Politika

"Nismo zaboravili ko je bio cvijeće NDH u BiH" Nešić poručio Izetbegoviću da neće proći pokušaj prekrajanja istorije

Nevjerovatna je drskost Bakira Izetbegovića koji pokušava prekrajati istoriju, proglašavajući Bošnjake najvećim žrtvama u prošlom vijeku, pa čak i potencira na „genocidu nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, rekao je predsjednik DNS, Nenad Nešić.

"Nismo zaboravili ko je bio cvijeće NDH u BiH" Nešić poručio Izetbegoviću da neće proći pokušaj prekrajanja istorije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ne želeći nikog da uvrijedim, ali zar stvarno misli da smo zaboravili da su Bošnjaci najmlađa nacija na Balkanu nastala tek prije 25 godina i da smo zaboravili ko je bio „cvijeće NDH u BiH“, rekao je Nešić komentarišući intervju Izetbegovića hrvatskom „Nacionalu“.

Izetbegovićeva izjava ga, kaže, podsjeća na Šušnjar kod Sanskog Mosta gdje su ustaše 1941. pobile 5.500 Srba i 45 Jevreja, ali lokalna zajednica danas na sve načine pokušava prikazati da su tamo stradali i Bošnjaci iako svi relevantni istorijski izvori govore drugačije.

Pročitajte još

– To što radi Izetbegović je pokušaj falsfikovanja istorije. Sa stradanjem 700.000 Srba u BiH u Drugom svjetskom ratu ništa se ne može uporediti. Uz stravične zločine NDH, ostali su zapamćeni i zločini Handžar divizije u istočnoj Bosni od kojih se bošnjački lideri nikada nisu ogradili niti izrazili žaljenje – saopštio je Nešić.

Predsjednik DNS podsjeća i da je Josip Broz Tito u londonskom ”Tajmsu” 1944. godine izjavio da su Srbi činili 46 odsto partizana, a da je muslimana bilo svega 2,5 odsto.

– U 200 kraških jama ustaše su bacile 40.000 Srba. U Garavicama kod Bihaća, samo za tri mjeseca, ubijeno je 12.000 Srba i 2.500 Jevreja, a da ne govorimo o stradanjima u Podrinju, na Kozari i Jasenovcu. I danas Izetbegović nastoji sve to majorizovati i žrtve proglasiti dželatima, a one koji tada nisu ni postojali žrtvama – zaključio je Nešić.

Prihvati notifikacije