Politika

NIŠTA REFERENDUM Sve odluke BiH u odnosu prema NATO donosiće OVE DVIJE INSTITUCIJE

Ključne odredbe u Programu reformi su to što on ne prejudicira eventualno članstvo BiH u NATO i što će sve odluke u vezi s tim donositi Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH.

NIŠTA REFERENDUM Sve odluke BiH u odnosu prema NATO donosiće OVE DVIJE INSTITUCIJE
Foto: Predsjedništvo BiH

To tvrdi izvor Srpskainfo koji je imao uvid u dokument koga su prije tri dana potpisali članovi Predsjedništva BiH, što uz imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara treba da znači početak kraja višemjesečne političke krize u BiH.

Dok iz NATO štaba u Sarajevu juče poručuju da su zadovoljni dogovorom u Predsjedništvu, naš sagovornik tvrdi da nije tačno da će NATO protumačiti da želimo u članstvo šta god da im pošaljemo u Brisel, pa i Program reformi.

Da bi NATO znao da više nećemo u članstvo bilo je potrebno da mu napišemo da nećemo. Upravo to je učinjeno u dokumentu Program reformi. Da nije bilo ovog sporazuma i promjene u poziciji Predsjedništva, na nivou BiH bi ostala stara pozicija da BiH hoće u NATO. Da li smo aktivirali MAP? Ovo pitanje nema smisla jer je MAP Akcioni plan za članstvo, a ovim dokumentom definisano je da se pitanje članstva uklanja iz razmatranja – tvrdi naš sagovornik.

Ipak, da li je ovo, na bilo koji način, izdaja Deklaracije Narodne skupštine RS iz 2017. o vojnoj neutralnosti?

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Naprotiv. Ona je na ovaj način implementirana i verifikovana, i to na nivou BiH, na način da je BiH sada zauzela zvaničnu poziciju da više ne prejudicira pitanje članstva u NATO – tvrdi naš izvor.

Podsjećamo, na posebnoj sjednici NSRS usvojen je zaključak u kome se naglašava opredjeljenje za vojnu neutralnost, a u slučaju nasilnog učlanjenja BiH u NATO građani Srpske će se izjasniti na referendumu o članstvu u bilo kojim vojnim savezima.

Četiri koraka

Međutim, u Programu reformi se referendum u RS ne pominje, već se sve ostavlja u rukama Predsjedništva i PS BiH. Naime, ako bi nas NATO eventualno pozvao u članstvo, to bi bilo moguće zaustaviti u bilo kojem od četiri obavezna koraka na tom putu.

– Kad NATO pozove na pregovore o članstvu, isključivo Predsjedništvo odlučuje hoće li prihvatiti. Drugo, ako pregovori o članstvu započnu, isključivo Predsjedništvo odlučuje hoće li biti okončani potpisivanjem. Treće, ako se potpiše protokol o potpisivanju, oba doma PS BiH odlučuje hoće li dati saglasnost za ratifikaciju. Četvrti korak, ako se parlament BiH saglasi, Predsjednistvo na kraju odlučuje o ratifikaciji. Znači, isključivo Predsjedništvo odlučuje o članstvu u NATO, s tim što mora da ima saglasnost Parlamenta za ratifikaciju – tvrdi naš sagovornik.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kako saznajemo, u Programu reformi, čiji sadržaj je još tajna, pominju se evroatlanske integracije i kolektivna bezbjednost, koje javnost poistovjećuje sa NATO. Međutim, naš izvor ubeđuje da nije tako.

Pročitajte još

– NATO jeste evrotlantska integracija, ali nije jedina. To su sve organizacije i inicijative u prostoru Evrope i Atlantskog okeana, uključujuci i OEBS. Takođe, NATO jeste implementacija kolektivne bezbjednosti, ali nije jedina. To su svi aranžmani u svijetu u kojem se države međusobno pomažu u bezbjednosnim pitanjima – zaključuje analizu naš sagovornik.

Oštri tonovi

Podsjećamo, dogovor članova Predsjedništva BiH o imenovanju Tegeltije i o Programu reformi BiH uslijedio je nakon sastanka s ambasadorima Kvinte. Naši izvori tvrde da je Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću rečeno da je to posljednja prilika za dogovor, čak uz oštre, gotovo prijeteće tonove.

– Nakon toga se pristupilo dogovoru koji je saopšten javnosti, ali je rečeno da on neće biti javno objavljen sve dok Savjet ministara BiH ne bude formiran, kako ne bi pošlo za rukom opoziciji da sve strane optuži da su odstupili od svojih principa i da sruše sve. Takođe, dogovor je i da zvaničnici NATO biraju riječi kada budu sapštavali svoj stav – tvrdi odlično obaviješten izvor Srpskainfo.

Istovremeno, opozicija i vlast i dalje dijametralno suprotno tumače Program reformi. Član GO SDS Aleksandra Pandurević pozvala je Milorada Dodika da objavi tekst, uz pitanje „da li su tri ministarske pozicije i skidanje sa američke crne liste jedini razlozi za Dodikov salto mortale ili ih ima još“. S druge strane, Dodik je za agenciju TASS izjavio da RS ne namjerava da uđe u NATO i ne odriče se svoje politike vojne neutralnosti.

Scroll Up