Politika

"NISU DJELOVALI JEDINSTVENO" Cvijanović poručila da se stiče utisak da EU ne shvata stvarne probleme Balkana

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ukazala je na panelu u okviru Evropskog samita u Salcburgu da Evropa propusti da djeluje jedinstveno kada je riječ o velikim krizama i pitanjima.

"NISU DJELOVALI JEDINSTVENO" Cvijanović poručila da se stiče utisak da EU ne shvata stvarne probleme Balkana
FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA RS

Ona je istakla da se stiče utisak da EU nema kompletnu sliku o tome šta su stvarni problemi u zemljama Balkana.

Nakon učešća na panelu pod nazivom “Evropa, korona i demokratija – opasnosti i šanse”, Cvijanovićeva je navela da je posebno insistirala na ispravnoj listi prioriteta.

– Raspravljati sada o tome kako je u toku neka dva mjeseca neka država postupila na ovaj ili onaj način je besmisleno. Prioritet svugdje u svijetu jeste sačuvati ljudske živote, javno zdravstvo i ovdje nije riječ o zaštiti pojedinca nego o zaštiti kolektiviteta – rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Prema njenim riječima, besmisleno je baviti se time da li je neko donio neki zakonodavni akt koji je privremenog karaktera, da li je negdje trajalo vanredno stanje neki duži period, da li su predsjednici ili vlade postali privremeni legislatori i zakonovaci umjesto parlamenta.

– Ali, isto sam tako rekla da razumijemo da je bilo ograničenja ljudskih prava i sloboda, jer svugdje je bilo ograničeno i kretanje i pravo na okupljanje. Međutim, ako imate solidnu strategiju komunikacije onda možete da objasnite svojim građanima da je to bilo neophodno – poručila je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je dodala da paralelno sa očuvanjem zdravlja treba izraditi adekvatan plan oporavka svih zemalja, zbog čega je tokom panela istakla i neophodnost solidarnosti EU i zemalja zapadnog Balkana.

– Mi smo međusobno povezani. Ono što se dešava na ekonomskom terenu danas u Republici Srpskoj ne zavisi samo od Srpske, već od regiona i posebno od EU znajući kakve su naše veze. Naša trgovina i sve drugo zavisi, zapravo, od EU – objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ne želi da bude prestroga kada ocjenjuje EU, zato što razumije da postoji mnogo problema na unutrašnjem planu.

– Ali, ono što ne odobravam je činjenica da oni i kada vide da treba dodati neku novu energiju, neke procese kada je u pitanju zapadni Balkan, oni to rade veoma sporo i veoma birokratizovano – rekla je Cvijanovićeva.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Cvijanovićeva je navela da se stiče utisak da EU nema kompletnu sliku o tome šta su stvarni problemi u zemljama zapadnog Balkana.

– Posmatrati zapadni Balkan na način da kažete ovo je agenda koju morate izvršiti i tehnički pratiti provođenje izuzetno važnih političkih pitanja za mene je neozbiljno – napomenula je Cvijanovićeva.

Kad je riječ o tezi da li centralizovati stvari na nivou unije, Cvijanovićeva je rekla da, kao neko ko dolazi iz krajnje decentralizovane države, nikada ne može braniti stav o velikoj centralizaciji.

– Naprotiv, mislim da su benefiti EU upravo u pravom balansu između onog što su potrebe i nadležnosti Unije i onog što su potrebe i nadležnosti država članica. Ali, oni često ne vide da je taj balans potreban i u našim zemljama – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je njena poruka bila da moraju da razumiju decentralizovani sistem u okviru BiH.

– Ne mislim da je on kočnica prema bilo čemu, mislim da ako je on zasnovan na dobroj koordinaciji onda može da bude zaista koristan za nas i naše građane – istakla je Cvijanovićeva.

Pročitajte još

Govoreći o sastancima sa zvaničnicima Austrije koje je imala i koje će tek imati tokom boravka u Salcburgu, Cvijanovićeva je rekla da očekuje još bolje razumijevanje za stanje u Srpskoj u BiH.

– Da li zbog bliskosti, geografske blizine, nekih istorijskih trenutaka, ali oni poprilično razumiju ono što jesu potrebe i na to su jasno ukazali i ovdje. Očekujem da bude uvijek istaknuto da nema prave EU ukoliko se ona ne proširi i ne primi u okviru svojih granica i zemlje zapadnog Balkana – dodala je Cvijanovićeva.

Na Evropskom samitu u Salzburgu će se, između ostalog, raspravljati i o uticaju Covid-19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji, a u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Tokom samita, koji organizuje Institut regija Evrope, o posljedicama pandemije virusa korona govoriće istaknuti predstavnici politike, privrede i nauke iz Austrije i drugih evropskih zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije je „Evropa, solidarnost i mir“, a počasni pokrovitelji su predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen i kancelar Sebastijan Kurc.