Društvo

"Nisu nam se obraćali za pomoć" Oglasio se Centar za socijalni rad o majci i sinu čija su tijela danima ležala u kući u Banjaluci

Sve humane ljude u Srpskoj potresla je tužna sudbina Slavice I. i njenog sina Željka B., čija su tijela više od deset dana ležala u kući, prije nego što je otkriveno da su preminuli.

kuća majka i sin nađeni mrtvi
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Komšije, koje su pozvale policiju kada se iz kuće počeo osjećati smrad, ispričale su da je Slavica bila teško bolesna, dok je njen sin Željko bio dijete sa smetnjama u razvoju i rijetko je izlazio iz kuće.

Obdukcijom tijela utvrđeno je da su majka i sin umrli prirodnom smrću.

Srpskainfo pitala je Centar za socijalni rad Banjaluka da li su bili upoznati sa teškim položajem ove porodice i da li su ih socijalni radnici obilazili.

Iz CSR BL nam je odgovoreno da je Željko B. bio njihov korisnik socijialne pomoći, kao djelimično zavisna osoba, dok je majka bila korisnik penzije kod Fonda PiO RS.

– Ovaj Centar nije imao saznanja da je majka imenovanog teško narušenog zdravstvenog stanja i u potrebi za eventualnim zbrinjavanjem. Prilikom regulisanja prava iz oblasti socijalne zaštite obavljena je terenska posjeta porodici, a isti se nisu obraćali ovom Centru za pomoć i podršku od 2017. godine, niti posredno, niti neposredno. Prema našim saznanjima, majka Slavica je imala sestru sa kojom je bila u kontaktu – rekli su iz Centra za socijalni rad.

Pročitajte još

Ukoliko se ukaže potreba za organizovanjem sahrane, dodaju, uključiće se u saradnji sa drugim relevantnim institucijama.

– Napominjemo da svakodnevno dobijamo informacije od strane anonimnih pozivaoca, komšija, srodnika, ljekara i drugih, o osobama kojima je potrebna neka vrsta pomoći i postupamo po istima hitno, u ovom slučaju nismo imali saznanja da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja majke i sina i da je istima eventualno potrebna neka vrsta pomoći i podrške – navode iz Centra.

Apelovali su na sve građane, u slučaju da njima, njihovim komšijama i rodbini treba pomoć da se u svakom trenutku obrate ovom Centru, čak i anonimno.

– U svakom trenutku, u toku 24 časa ćemo izaći na lice mjesta i pružiti podršku u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, te kontaktirati zdravstveni sektor ili druge nadležne institucije, a sve u cilju pomoći i podrške građanima – kažu u CSRBL.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije