Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NISU PREDUZELI NIŠTA Fejsbuk još 2015. znao koliko je Kembridž analitika opasna

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: John G. Mabanglo/EPA

“Fejsbuk” je objavio interne elektronske poruke kojima je otkrio koliko su zapravo njegovi zaposlenici znali o aferi “Kembridž analitika”, i to čak dvije godine prije nego što je dospjela u javnost.

Poruke otkrivaju prepisku između zaposlenika o potencijalnoj istrazi zbog prikupljanja podataka još u septembru 2015. godine, nakon što im je na to ukazao neimenovani pojedinac, koji nije zaposlen u “Fejsbuku”.

U jednoj od poruka, u kojoj je ime tog pojedinca obrisano, upozorava kako je Kembridž analitika “najveća i najagresivnija na konzervativnoj strani” u industriji u kojoj se podaci s društvenih mreža povezuju s glasačima.

U ostalim porukama zaposlenici raspravljaju o potencijalnoj istrazi i smatra li se takvo prikupljanje podataka kršenjem “Fejsbukovih” pravila.

Poruke ujedno pokazuju kako “Fejsbuk” nije bio svjestan koliko je Kembridž analitika opasna sve do decembra 2015. godine kad je alat za prikupljanje podataka, koji je osmislio Aleksandr Kogan, prodat CA-u.

Iz “Fejsbuka” poručuju kako su objavili poruke u dogovoru s glavnim tužiocem, ali i kako one pokazuju da je prošlogodišnje svjedočenje Marka Zakerberga pred američkim Kongresom bilo istinito i tačno.

– Fejsbuk nije bio svjestan da je Kogan prodao podatke Kembridž analitici do decembra 2015. – potvrdio je “Fejsbukov” potpredsjednik Pol Greval.

Iako poruke potvrđuju ono što je Zakerberg rekao pred kongresnicima, zabrinjava činjenica da su zaposlenici “Fejsbuka” odmah prepoznali potencijalnu opasnost u Kembridž analitici, ali niko u kompaniji nije reagirao sve do marta 2018, kad je afera eksplodirala u javnosti.

I Greval priznaje kako su počinjeni veliki propusti.

– Kembridž analitika je bila čisti propust za nas… Naučili smo mnoge lekcije koje će nam pomoći da u budućnosti budemo jača kompanija – stoji u blogu koji potpisuje Greval i na kojem su objavljene sporne poruke, piše zimo.co.

Šef “Fejsbuka”, Mark Zakerberg, zasad se nije oglasio o objavljenim porukama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO