Biznis

Nisu svi zadovoljni: Najavljeni podsticaji NISU PO MJERI UZGAJIVAČIMA SVINJA

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj dobiće ove godine 108,2 miliona maraka za tekuću proizvodnju i 56,4 miliona za dugoročni razvoj, a skrojeni plan za raspodjelu novca nije po mjeri svih jer uzgajivači svinja tvrde da resorno ministarstvo nije prihvatilo ni dio njihovih prijedloga.

stočna pijaca u Lazarevu u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštilo je juče da je objavljen Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2024. godinu. Novac iz agrarnog budžeta, koji i ove godine iznosi 180 miliona KM, pored tekuće proizvodnje i dugoročnih ulaganja biće raspoređen i na sistemske mjere, za šta će biti izdvojeno 15,3 miliona KM.

Poljoprivrednici mogu računati na podsticaje koji se odnose na direktnu podršku stočarske proizvodnje, premije za mlijeko, priplodnu stoku, prodato voće i povrće, proizvedeno meso, sjemenski i sadni materijal, regresirani dizel, osiguranje usjeva, ali i razne investicije.

Tražili i dobili

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže za da će premija za proizvedeno i prodato povrće iznositi 0,20 KM po kilogramu.

– Pored toga imamo podsticaje za nabavku sadnica, postavljanje protivgradnih mreža, te subvencije za ugradnju sistema za navodnjavanje. Dobili smo i oko 100.000 besplatnih sadnica na nivou udruženja, što je dovoljno s obzirom na godišnje potrebe zanavljanja voćnjaka. Sve što smo tražili smo, u suštini, i dobili – rekao je Dojčinović. Zadovoljni su i povrtari.

– Premija za prodato povrće je do 20 feninga po kilogramu, koliko je iznosila i lani, s tim da smo 2023. godine imali na raspolaganju četiri miliona za te namjene, a ove godine bi trebalo da imamo šest zahvaljujući racionalnoj raspodjeli sredstava koja se odnose na kapitalne investicije. Dok ne bude objavljen taj pravilnik ne znamo i da li ćemo dobiti ta dodatna dva miliona. Značajna stavka je i povećana premija za regresirani dizel sa prošlogodišnjih 0,75 KM po litru na 0,80 maraka – rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić.

S druge strane, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić kaže da farmerima koje zastupa ne odgovaraju donesena rješenja, navodeći da je kontaktirao sa resornim ministarstvom kako bi iznio primjedbe.

– Sve što je resorni ministar tražio da uradimo, mi smo i uradili, bio je prezadovoljan našim prijedlozima, a na kraju ništa od toga nije primijenjeno. Za nas subvencije znače opstanak – ogorčen je Maljčić. On navodi da su tražili da se uredi pitanje obilježavanja životinja jer je, kako tvrdi, sadašnji sistem komplikovan i pogodan za zloupotrebe, što se potvrdilo tokom trajanja afričke kuge svinja.

– Kad se ušlo na farme tovljenika, vidjelo se da se brojevi ne podudaraju sa prijavljenim stočnim fondom, da su veterinari izdavali pasoše i zdravstvena uvjerenja fiktivno. Tražili smo i da se ukine premija za nazimice, a poveća za krmače 30 odsto, jer farmeri uzimaju premiju za nazimice, a to su, u stvari, ženke tovljenici – objašnjava Maljčić, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu