Politika

Niži rukovodilac ima direktorsku platu: Revizori našli BROJNE NEPRAVILNOSTI u Zavodu za zapošljavanje Srpske

Rukovodstvo Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u prošloj godini je zaključilo ugovore o djelu sa najmanje 15 osoba, iako poslovi za koje su angažovani potpadaju pod redovne aktivnosti i trebali su da ih obave službenici koji su već zaposleni u tom Zavodu.

zavod za zapošljavanje
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RAS SRBIJA

Navodi se ovo u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji za prošlu godinu.

Ističe se da je Zavod tako za bruto naknade po ugovorima o djelu potrošio ukupno 49.586 КM. To u principu znači da je skoro 50.000 KM bespotrebno potrošeno jer su te poslove trebale da obave osobe koje već rade u Zavodu.

Niz nepravilnosti

Kako je utvrđeno tokom revizorske kontrole, Zavod je zaključivao ugovore o djelu za poslove istraživanja ponude i potražnje na tržištu rada, te medijsko oglašavanje, iako unutar te institucije postoji odjeljenje koje se bavi informisanjem i odnosima sa javnošću.

– Ovakav potez Zavoda nije u skladu sa Zakonom o radu kojim je propisano da se ugovor o djelu može zaključiti radi obavljanja poslova koji su van djelatnosti poslodavca – ističe se u izvještaju.

Revizori su tokom kontrole utvrdili i niz drugih nepravilnosti u radu Zavoda, te upozorili na kršenje nekoliko zakona, među kojima i Zakon o radu.

U revizorskom izvještaju se navodi da je rukovodiocu jedinice za finansijsko upravljanje i kontrolu utvrđen veći platni koeficijent u odnosu na propisani, što nije u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.

Kako se pojašnjava, ovaj rukovodilac ima koeficijent koji je propisan za prvu platnu podgrupu u koju spadaju pomoćnik direktora, izvršni direktor i rukovodilac interne revizije.

Pročitajte još

Osim ovoga, revizori su utvrdili da Zavod nije izdavao naloge za sva službena putovanja, te da su troškovi smještaja na službenim putovanjima priznati bez propisane dokumentacije. Zavod je na putovanja i smještaj u prošloj godini potrošio ukupno 71.584 KM. Od toga je za gorivo potrošeno 40.966 КM, a za smještaj na službenim putovanjima dodatnih 26.200 КM. Na dnevnice za službena putovanja izdvojeno je dodatnih 8.080 КM.

Reprezentacija

Zavod je u prošloj godini na bruto naknade članovima Upravnog odbora „spiskao“ 40.057 КM, dok su rashodi za stručne ispite, kotizacije za seminare, simpozijume i savjetovanja za zaposlene iznosili 11.331 КM.

Revizori su upozorili i na neregularnosti kod trošenja novca namijenjenog za reprezentacije. Ističu da je na reprezentacije u prošloj godini potrošeno ukupno 61.262 КM.

– Veći dio ulaznih računa po osnovu reprezentacije ne sadrži specifikaciju troškova odobrenih od strane odgovornog lica, što nije u skladu s Pravilnikom o korišćenju sredstava reprezentacije po kojem se plaćanje troškova reprezentacije vrši na osnovu računa sa specifikacijom troškova potpisanu od strane direktora – navodi se u revizorskom izvještaju.

Ističe se i da je Jedinica za internu reviziju organizaciono uspostavljena kao posebna organizaciona jedinica sa sistematizovana četiri radna mjesta – rukovodilac i tri interna revizora, a da je u Zavodu popunjeno samo radno mjesto internog revizora.

Jubilarne nagrade

Za bruto plate zaposlenih u ovom Zavodu u prošloj godini je potrošeno 9,2 miliona KM, a na jednokratne pomoći još 159.308 КM. Na naknade za prevoz na posao i sa posla Zavod je potrošio 197.845 КM, jubilarne nagrade 20.338 КM, a na nagrade za posebne rezultate u radu 10.576 КM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije