Svijet

Nižu se poplave, suše, epidemije, požari, glad "Evropa više nije gostoljubivo mjesto"

Evropa više nije "gostoljubivo" mjesto, prijete nam ekstremne temperature i pojave.

Nižu se poplave, suše, epidemije, požari, glad "Evropa više nije gostoljubivo mjesto"
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Evropi prijete suše, poplave, glad, nove epidemije i požari, zaključci su istraživanja briselskog Politika. Fizičar i novinar koji prati nauku Slobodan Bubnjević kaže za RTS da su Evropljani, posebno u ovom dijelu kontinenta gdje se nalazi Srbija, navikli na jednu vrstu komfora i da Evropa sada postaje manje “gostoljubivo” mjesto.

Katastrofalan uticaj klimatskih promjena mogao se vidjeti ovih dana na području Evrope. Njemačku i Belgiju pogodile su istorijske poplave koje su odnijele oko 170 života, a stotine ljudi se vode kao nestali.

Fizičar i novinar Slobodan Bubnjević rekao je za RTS da su stanovnici Evrope, posebno u ovom dijelu gde se mi nalazimo, navikli na jednu vrstu komfora u odnosu na prirodu, da nas ona ovdje ne uznemirava na način na koji se to dešava u drugim dijelovima svijeta, koji su manje “gostoljubivi” od Evrope.

– Klimatski modeli, prema posljednjim izvještajima, pokazuju da Evropi zaista prijete ekstremi. To znači da ako je suša, ona će biti mnogo gora nego u prošlosti, ili ako pada kiša, ona pada mnogo intenzivnije, kao što smo sada svjedoci. Toplotnih talasa, kojih je bilo u Beogradu nula ili jedan, sada će biti tri – naveo je Bubnjević, prenosi Blic.

FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, mi smo navikli da se rijeke podižu do izvjesnog nivoa i infrastrukturu smo prilagodili tome, ali sada to više ne važi i Evropa postaje malo manje “gostoljubiva”.

– Međutim, to je potpuno neuporedivo sa onim što mogu da očekuju stanovnici nekih drugih dijelova svijeta, gdje će podizanje nivoa mora potpuno uništiti određene lokalitete i gradove. U odnosu na to, ono što nas čeka nije tako dramatično – istakao je Bubnjević.

Dodao je da ono što smo u vrijeme pandemije naučili: ako neki grad na drugom dijelu planete tone u more, to će se bez ikakve sumnje preliti i na naše živote.

– Svijet je tako globalno povezan da jedna daleka katastrofa više nije izolovana, ona će svakako uticati na naše živote – zaključio je Bubnjević.

Prihvati notifikacije