Sudbine

"NJEGOV ODLAZAK JE VELIKI GUBITAK" Umro član poznate grupe"GALIJA"

Gitarista grupe "Galija", Belgijanac Žan Žak Roskam, umro je u ponedjeljak 26. oktobra 2020. godine, objavljeno je na zvaničnoj FB stranici popularne grupe.

"NJEGOV ODLAZAK JE VELIKI GUBITAK" Umro član poznate grupe"GALIJA"
FOTO: K. KAMENOV/RAS SRBIJA

Žak je sa Galijom odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava Centru kojim je Galija obilježila 35 godina postojanja. Grupu Galija za Žan Žaka vezuju izuzetno lijepa sjećanja i nevjerovatan broj sjajnih anegdota i uspomena. Njegov odlazak je veliki gubitak. Žan Žak Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru – navodi se na zvaničnoj FB stranici grupe “Galija”.

Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak 26. oktobra 2020. preminuo Žan Žak Roskam (Jean Jacques Roskam), gitarista…

Posted by Galija on Tuesday, October 27, 2020

Roskam je u Jugoslaviju došao 1984. i svirao je sa Peđom D Bojem u Beogradu, a kada je Saša Lokner iz “Galije“ otišao kod Bajage, tražili su drugog klavijaturistu.

Tad je u “Galiju došao” Žan Žak, koga je u Jugoslaviju dovela ljubav prema djevojci iz Vrgorca kod Makarske.

Izuzetno šarmantni i harizmatični Belgijanac sa Galijom je snimio pet albuma na kojima se potpisao kao gitarista, ali i kao autor pesama kao što su “Žena koje nema”, “Nebo nad Makarskom”, “Pevaju jutra”, “Ljubavna pesma”, “Proleće” i “Moskva-Balkan”. Posebno zapažen je bio njegov vokalni doprinos u šaljivim pjesmama “Ljubavna pesma” i “Zebre i bizoni”.