Svijet

"Njegov uticaj je samo porastao" Putin u užem izboru američkog magazina "Tajm" za ličnost godina

Ruski predsjednik Vladimir Putin jedan je od devet kandidata koji su se našli u užem izboru američkog magazina Tajm za "ličnost godine" za 2023. godinu. Pored Putina, na "skraćenoj listi" Tajma za ličnost godine su kineski predsjednik Si Đinping i britanski kralj Čarls Treći.

Vladimir Putin
FOTO: MIKHAIL METZEL/KREMLIN/EPA

Među kandidatima su i američka kantautorka Tejlor Svift, film “Barbi”, osnivač ČatGPT Sem Altman, tužioci bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, predsjedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel, kao i holivudski scenaristi i glumci, koji su štrajkovali ove godine.

Pročitajte još

Tajm je za Putina naveo da je ove godine nastavio rat protiv Ukrajine i da se suočio da “kratkom prijetnjom” po svoju vlast tokom pobune Vagnera, ali je, ocjenjuje američki magazin, njegov uticaj samo porastao na kraju, jer se grupa plaćenika povukla kada je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko postigao dogovor sa njima.

Pobjednik će biti proglašen u srijedu, najavio je američki magazin. Svake godine od 1927. Tajm bira “ličnost godine”, a prošle godine su tu titulu ponieli ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i “duh Ukrajine”. Tajm je Putina proglasio za ličnost godine 2007.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije