Društvo

"NJEGOVATELJI U SUZAMA, DJECA UZNEMIRENA" Zaposleni kažu da je u Zavodu Pazarić HAOTIČNO STANJE

Nakon objave šokantnih fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, na kojima se vide djeca vezana za krevete i radijator, te niza drugih aktivnosti koje su uslijedile, u ovom zavodu je zavladao pravi haos, navode zaposleni.

"NJEGOVATELJI U SUZAMA, DJECA UZNEMIRENA" Zaposleni kažu da je u Zavodu Pazarić HAOTIČNO STANJE
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Jedna od njegovateljica u Pazariću potvrdila je za Avaz da je situacija neizdrživa od juče, od kako je smijenjen i direktor Redžep Salić.

Imam jedno dijete 32 sata nije spavalo, sklono je samopovrijeđivanju, ne znamo šta da radimo, svi smo uznemireni, situacija je veoma teška. Ranije se vikendom u našem Zavodu nije čula muva, a sada su djeca uznemirena i zbog posljednjih dešavanja, novinarskih ekipa, policije i inspekcije – rekla je njegovateljica.

Pročitajte još

Reagovao je i bolničar, zaposlen u ovom Zavodu, i to nakon pisma koje su juče uputili zapsoleni.

– Želim kao građanin ove države da izrazim nezadovoljstvo zbog situacije u Zavodu Pazarić. Politika je smijenila čovjeka koji je prvi ovdje nešto ukazao i pokušao nešto uraditi. Sada i kao radnik Zavoda želim reći da su godinama pljačkali ovu djecu, a sada već bivši direktor Redžep Salić je samo pokušao to zaustaviti, ali je očigledno dodirnuo osinje gnijezdo. Nek nas svi gaze i ponižavaju, ali i ovi što su objavili fotografije svezane djece neka dođu i provedu sat vremena s tom djecom – rekao je bolničar iz Pazarića.

Sinoć je u Pazariću bila posebno teška noć. Prema našim saznanjima, radnice iz prve smjene, kao i one s bolovanja, sinoć su se vratile na posao kako bi pokušale umiriti štićenike.