Svijet

Njegovi komentari iznenadili donatore: Donald Tramp istakao da bi bombardovao Moskvu i Peking

Donald Tramp je tokom događaja za prikupljanje sredstava sugerisao da bi bombardovao Moskvu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i napao Peking ako bi Kina izvršila invaziju na Tajvan za vreme njegovog mandata, prema izvještaju Vašington posta.

donald tramp
FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/EPA

Komentari su iznenadili neke od donatora na događaju.

Džejms Gilmor, koji je služio kao Trampov ambasador u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju, rekao je novinarima na Tajvanu ranije ovog mjeseca da Tramp nije izolacionista, već da jednostavno pokušava da natjera saveznike da stave veći naglasak na sopstvenu odbranu.

Vjerujem da će predsjednik Tramp podržati Tajvan kada postane predsjednik. Bilo je tako u njegovom prvom mandatu – rekao je on, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija. Trampova Bela kuća jeste podržala Tajvan, uključujući i prodajom oružja koja je nastavljena pod Bajdenovom administracijom, prenosi Independent.

Tramp je posljednjih mjeseci rijetko pominjao Ukrajinu. Prošle godine je tvrdio da će rat „riješiti“ za manje od jednog dana, ako postane ponovo predsjednik SAD.

Tramp nije javno prijetio da će bombardovati Moskvu, ali je u telefonskom pozivu koji je procurio u martu 2022, Tramp je prijatelju rekao da je privatno prijetio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu