Svijet

Njemačko ministarstvo u ozbiljnom problemu: Audio-snimak dio šireg "curenja" povjerljivih informacija

Njemačko Ministarstvo odbrane zabrinuto je da bi objelodanjeni snimak povjerljivih vojnih razgovora o Rusiji i Ukrajini mogao da bude dio šireg curenja informacija o vazdušnim snagama zemlje i drugim vojnim divizijama.

Njemačko ministarstvo u ozbiljnom problemu: Audio-snimak dio šireg "curenja" povjerljivih informacija
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Objavio je ovo njemački časopis Špigl, pozivajući se na neimenovani izvori.

List navodi da je razgovor vođen na platformi Vebeks koju je “relativno lako” prisluškivati.

Jedan od ljudi u razgovoru se navodno javio putem mobilnog telefona pošto su u to vrijeme bili u Singapuru. I njemačke oružane snage i Ministarstvo odbrane često održavaju onlajn razgovore na toj platformi.

Ranije tokom dana, njemačka novinska agencija DPA javila je da je procurjeli razgovor njemačkih vojnih oficira autentičan.

Pročitajte još

Margarita Simonjan, glavna urednica RT i medijske grupe Rusija Sevodnja, objavila je juče tekst razgovora četiri predstavnika Bundesvera o potencijalnom napadu na Krimski most raketama “taurus”.

U razgovoru, koji je vođen 19. februara, učestvovali su inspektor njemačkog vazduhoplovstva Ingo Gerharc, brigadni general Frank Grafe, načelnik odjeljenja za operacije i vježbe u komandi vazduhoplovstva u Berlinu, i dva radnika vazdušno-operativnog centra Svemirske komande Bundesvera.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu