Magazin

"Nježna, ljubazna i poštena" Vjeruje sa da djevojčice koje nose ovo hrišćansko ime pomjeraju granice

Ime Ksenija spada u grupu hrišćanskih imena, a porijeklo “vuče” od grčke riječi “xenia”, što u prevodu znači “gostoljubiva, gostoprimljiva, ljubazna”.

djevojčica jede kokice i šeta
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Po nekim etimološkim hipotezama, ovo prelijepo žensko ime nastalo je od riječi “poliksena”, što znači nježna, poštena, čista. Zato se smatra da će djevojčica koja ponese ovo ime biti ljubazna, nježna, poštena, iskrena i prijateljski nastrojena.

Ime Ksenija prisutno je kako u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji, tako i u Grčkoj, Rusiji, Italiji, Gruziji, Bugarskoj, Češkoj, Belorusiji i Slovačkoj.

Pročitajte još

Nadimci izvedeni od izmena Ksenija su Senka, Sena i Ksendža.

Istorija svjedoči da su mnoge žene koje su nosile ime Ksenija pomjerale granice.

dijete u naručju
FOTO: FREEPIK

Tako je Ksenija Atanasijević bila prva žena koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu. Diplomirala je čistu filozofiju sa klasičnim jezicima, a 16. januara 1922. odbranila je doktorsku tezu “Brunovo učenje o najmanjem”. U vrijeme kad je doktorirala imala je svega 28 godina.

Ksenija Petrović Njegoš bila je crnogorska princeza, kćerka knjaza Nikole Petrovića Njegoša i prva žena u Crnoj Gori koja je vozila automobil. U znak sjećanja na nju novi auto-put u Crnoj Gori nosi ime “Princeza Ksenija”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu