Politika

Nova BLAMAŽA PRAVOSUĐA: Sud u Doboju za mučenje Srba presudio samo 12 mjeseci zatvora

Zvjersko premlaćivanje i mučenje Srba za vrijeme proteklog građanskog rata u BiH kažnjivo je s godinu dana zatvora.

čekić na sudijskom stolu
FOTO: ANDREW HARNIK-POOL/EPA

Tako je, barem, odlučio Okružni sud u Doboju u predmetu koji se vodio protiv Harisa Skelića, bivšeg pripadnika 102. brigade HVO, koji je bio optužen za fizičko zlostavljanje srpskih zarobljenika i civila u Derventi 1992. godine.

Nakon što je postigao nagodbu s tužilaštvom, Skelić je osuđen na godinu dana zatvora, a budući da mu se u izrečenu presudu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, Skelić je već od danas, praktično, slobodan čovjek.

Nakaradna presuda

Ovakva odluka nadležnog suda izazvala je ogorčenje među članovima udruženja koja okupljaju srpske žrtve iz proteklog građanskog rata u BiH, a iz nadležnih institucija Republike Srpske poručuju da će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se presuda protiv Skelića koriguje i na taj način, kako kažu, ispuni makar djelić pravde prema stradalim Srbima u Derventi.

– Ako je cilj bio samo formalno donošenje presude, onda nema potrebe da se takve presude donose i da se nastavi s ponižavanjem žrtava. U razgovoru s nekim od žrtava dobio sam informacije da mnogi od njih nisu ni imali priliku da daju svoj iskaz, a neki koji su i davali izjave nisu uzimani u razmatranje – kaže za Srpskainfo Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Viktor Nuždić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Između ostalog, Nuždić ističe da je, osim sramotno niske kazne, odšteta za žrtve torture isto tako ponižavajuća imajući u vidu da se za neke od prekršaja, kako navodi, prema Zakonu o javnom redu i miru izriču slične kazne, a kamoli za nanošenje muka i tortura u derventskim logorima.

– Ostaje nada da će udruženja podnijeti prigovore Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, kao i da će biti uvažena, te da će ova nakaradna presuda biti poništena i donesena odgovarajuća za zločine kakve je počinio ovaj zločinac – ističe Nuždić.

Pročitajte još

Naime, Skelić se optužnicom teretio da je kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane od maja do juna 1992. u logorima “Rabić” i “Polje” fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

Sud je presudom, između ostalog, obavezao Skelića i da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati po 2.500 KM četvorici oštećenih lica!

Za rubriku “Vjerovali ili ne”

Presuda Skeliću, inače, predstavlja samo posljednju u nizu skandaloznih odluka pravosudnih institucija na nivou BiH kad su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima u proteklom građanskom ratu.

Prije nekoliko mjeseci Sud BiH je, tako, od bilo kakve odgovornosti oslobodio Ramiza Drekovića, ratnog komandanta Četvrtog korpusa tzv. Armije RBiH za zločine nad srpskom djecom i civilima u Kalinoviku.

Ramiz Dreković
FOTO: AL JAZEERA BALKANS /YOUTUBE/SCREENSHOT
Ramiz Dreković

Isto tako, krajem maja prošle godine Sud BiH od bilo kakve odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u sarajevskom naselju Hrasnica oslobodio je i Senada Gadžu i druge optužene u tom predmetu, a na isti način oslobođeni su i Edhem Godinjak i drugi optuženi za stravične zločine nad Srbima u Trnovu.

Odgovornosti za zločin nad zarobljenim, a zatim i zvjerski ubijenim pripadnicima JNA u sarajevskom Velikom parku krajem 2022. godine oslobođeni su i visoki ratni funkcioneri bošnjačkog MUP, Dragan Vikić i Jusuf Pušina, gdje tužilaštvo, navodno, takođe nije dokazalo njihovu komandnu odgovornost nad ubicama.

U rubriku “vjerovali ili ne” može se svrstati i obrazloženje oslobađajuće presude koja je izrečena Aganu Ramiću za fizičko zlostavljanje srpskog dječaka u okolini Konjica 1992. godine.

U isto vrijeme, optuženim Srbima za slične slučajeve pred Sudom BiH izriču se drakonske kazne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu