Banjaluka

Nova godina građanima donijela TALAS POSKUPLJENJA: Kubik vode skuplji za 11 pfeniga?

Preduzeće Vodovod juče je Gradu dostavilo zahtjev za povećanje cijena svojih usluga dok Čistoća još kalkuliše koliko bi mogla tražiti.

Nova godina građanima donijela TALAS POSKUPLJENJA: Kubik vode skuplji za 11 pfeniga?
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Kako nezvanično saznaje “EuroBlic” u dokumentu koji je stigao na adresu Gradske uprave iz Vodovoda predlažu nekoliko različitih mogućnosti za povećanje cijene kubika potrošene vode, a koja predviđaju poskupljenje od deset do 15 pfeniga.

Pored toga traže i uvođenje paušala na mjerno mjesto koji bi iznosio između 1,5 i dvije marke što bi u praksi značilo da će građani pored potrošene vode svaki mjesec morati plaćati i fiksni iznos za održavanje svog vodomjera.

Idući korak je da se ovaj zahtjev uputi Odjeljenju za privredu koje treba da uradi analizu poslatog dokumeta i utvrdi da li je on i u kolikoj mjeri opravdan.  Stav tog odjeljenja se nakon toga upućuje Skupštini grada koja odlučuje da li će prihvatiti povećanje cijene ove komunalne usluge ili ne.

Iako odbornici daju poslednju riječ o ovom pitanju građani se moraju pripremiti da će im uskoro stizati veći računi iz Vodovoda a samim tim i da će doći do udara na njihove kućne budžete.

Kako su nam potvrdili dobro upuceni u ovu tematiku gradska vlast nema drugog izbora već da odobri nove cijene i one će vjerovatno biti za kubik potrošene vode  dodatnih 0,11 KM a za paušal oko 1,6 KM.

Iz preduzeća Vodovod  juče nije bilo moguće dobiti komentar na ovu temu uz obrazloženje da direktor ovog preduzeća Zoran Popović do daljnjeg neće davati informacije o ovm pitanju.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Zoran Popović

Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da u poskupljenju ovo preduzeće vidi jedini način da sakupi dodatni novac koji im treba za održavanje seoske vodovodne mreže.

Pored  gradske mreže koju održavamo i koja ima oko 900 kilometara dobijamo još toliko u van gradskom područiju. Kada preuzmemo seoske vodovode nama će nedostajati dva miliona maraka za održavanje te mreže,  odnosno za toliko će nam se povećati troškovi – kazao je dobro obavešteni izvor iz ovog preduzeća.

Već dugo se špekuliše da bi pored vode uskoro mogao poskupiti i odvoz smeća ali za sada u preduzeću koje je angažovano za taj posao u Banjaluci ne otkrivaju detalje.

Direktor Čistoće Aleksandar Bajić je rekao da još nisu uradili analizu prethodne godine.

– Do 28.februara je rok da se preda financijski izvještaj preduzeća. Siguran sam da ćemo mi pre tog roka imati jasnu sliku situacije odnosno da ćemo do kraja ovog mjeseca imati procjenu stanja koja će nam reći da li će biti potrebno da pošaljemo zahtjev Gradu za korekciju cijena – kazao je Bajić.

Iako se čeka analiza Bajić je potvrdio da svi dosadašnji pokazatelji ukazuju na to da će morati tražiti povećanje cijena odvoza smeća.

-Ako me pitate kolika je vjerovatnoća  da  ćemo tražiti povećanje te cijene onda mogu reći da sam 90 odsto  siguran da ćemo takav zahtjev uputiti Gradskoj upravi- naveo je Bajić.

Računi za odvoz smeća te za potrošenu vodu u Banjaluci su poskupjeli poslednji put 2015. godine. Tada je Čistoći odobreno povećanje cijene za dvadeset odsto, na sadašnjih 0,138 KM po metru kvadratnom.

Za Vodovod je odobreno poskupljenje od deset odsto tako da cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom, posljednje tri godine, građane košta 1,18 KM  po metru kubnom, a za one koji nemaju izgrađenu kanalizaciju 0,90KM.

Seoski vodovodi problem

Grad je lani iz budžeta odobrio 500.000 KM pomoći Vodovodu kako bi smanjili financijski pritisak na ovo preduzeće zbog pruzimanja brige o seoskim vodovodima. U ovogodišnjem takva sredstva nisu planirana.

Gradonačelnik Igor Radojičić je više puta izjavljivao da se Vodovod muči sa preuzetim seoskim vodovodima.

-To su više stotina kilometara vodovodne mreže na seoskom područiju koja je u lošem stanju koja traži ogromna sredstva. Prošlo leto smo na jednoj lokaciji na sistemu Banjica imali 100.000 KM troškova na popravkama  zbog pregorijevanja elektro instalacija.  Vodovod će se naći u teškim financijskim problemima jer neće moći da izdrži tempo investiranja i gradnje nove i održavanja postojeće mreže – reako je Radojičić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu