Politika

NOVA INICIJATIVA Stanivuković: Finansirati više vantjelesnih oplodnji

Predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka, Draško Stanivuković, danas je razgovarao sa neformalnom grupom žena koje se putem vantjelesne oplodnje bore za potomstvo, nailazeći na brojne administrativne prepreke.

NOVA INICIJATIVA Stanivuković: Finansirati više vantjelesnih oplodnji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sastanku su, pored Stanivukovića, prisustvovali generalni sekretar PDP Milko Grmuša, potpredsjednik GrO PDP Banja Luka Dragan Milanović i članovi Sektora za zdravstvo PDP prof. dr Nenad Babić, specijalista ginekologije i akušerstva i dr Mira Gavrić, pedijatar.

Stanivuković je rekao da je ovo jedan od najbitnijih stvari koje kao društvo i država moramo urediti.

– Činjenično stanje je da Republika Srpska finansira dvije vantjelesne oplodnje i da se one mogu raditi samo u jednoj klinici, dok treću finansiraju pojedine lokalne zajednice i na tome staje priča. Naš cilj je da se omogući finansiranje većeg broja postupaka vantjelesnih oplodnji, da postoji mogućnost da se izabere klinika u zemlji ili inostranstvu, a da oni koji se bore za potomstvo imaju pravo na finansiranje u iznosu koji bi imali i u Republici Srpskoj – kaže Stanivuković.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

On dodaje da se novčana sredstva troše na mnoge druge stvari, a ne ove koje jesu prioriteti

– Moja dužnost kao narodnog poslanika je da pružim punu podršku i već sutra ću o ovoj temi govoriti na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Svim poslaničkim klubovima ćemo uputiti inicijative za izmjenu pravnih akata koji regulišu ovu oblast, kao i da lokalne zajednice pruže veću podršku. Pružićemo i svu pravnu podršku da se borba ovdje prisutnih žena koje se bore za potomstvo formalizuje – istakao je Stanivuković.

Prof. dr Nenad Babić istakao je potrebu za podrškom parovima koji žele da se ostvare kao roditelji.

– Кod nas je ograničen broj procedura na dvije, u nekim slučajevima tri, dok je u zemljama regiona taj broj šest, a u razvijenim zemljama neograničen. Кod nas nije tretiran ni problem liječenja muškog steriliteta, a broj godina žene do kojih država participira u vantjelesnoj oplodnji je ograničen na četrdeset, odnosno četrdeset dvije godine. Predlažemo i da se taj broj podigne na četrdeset pet godina, djelujući preventivno na zdravlje ploda – istakao je Babić.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

Željana Božić iz Srpca, koja se osam godina bori za potomstvo, takođe kaže da je cilj da se poveća starosna granica za vantjelesne oplodnje, poveća broj broj procedura koje su finansirane iz budžeta i da se više pažnje posveti mupkom sterilitetu. – Obratili smo se gospodinu Stanivukoviću jer u njega imamo povjerenja da će se istinski boriti za ovo pitanje i vjerujemo da ćemo zajedno uspjeti u ostvarivanju ovih ciljeva – istakla je Božić