Svijet

NOVA MISTERIOZNA SMRT U KREMLJU Putinov general iznenada umro, trebao da svjedoči u slučaju korupcionaške afere

Putinov general za koga se smatra da je bio ključni svedok u velikom korupcionaškom skandalu koji je zahvatio rusko ministarstvo odbrane, umro je „iznenada”.

Vladimir Putin
FOTO: ARTYOM GEODAKYAN/SPUTNIK/KREMLIN /EPA

Magomed Handajev (61) bio je načelnik Uprave za državnu ekspertizu ruskog Ministarstva odbrane. Bio je potčinjen zamjeniku ministra odbrane Timuru Ivanovu (48) koji je uhapšen pod sumnjom za korupcijske šeme vrijedne 9 miliona funti i koji ostaje u pritvoru.

Handajev je viđen kao važan svjedok u korupcionaškom skandalu koji pogađa ministarstvo odbrane dok ono vodi Putinov rat protiv Ukrajine. Njegova smrt je najnovija u nizu neobjašnjivih smrti vodećih ruskih ličnosti od početka rata u Ukrajini.

Prethodno je bio generalni direktor Glavne direkcije za specijalnu izgradnju.

– Bio je jedna od uticajnih ličnosti u izgradnji objekata Ministarstva odbrane širom zemlje – rekao je izvor. Uzrok smrti Handajeva nije preciziran, piše Miror.

Pročitajte još

Prema izvještajima, njegovo tijelo je prevezeno u Moskvu u njegov rodni region Dagestan gdje je trebalo da ga sahrane.

Imao je niz državnih odlikovanja, uključujući Orden Aleksandra Nevskog. Novinska kuća Kompromat Group saopštila je da je Handajev imao „bliske veze sa visokim zvaničnicima čije su aktivnosti nedavno privukle pažnju agencija za sprovođenje zakona“.

Njegova smrt „pokreće pitanja, posebno u kontekstu nedavnih ‘čišćenja’ među visokim rukovodiocima Ministarstva odbrane u vezi sa korupcijskim skandalima.

Nejasno je koliko daleko su istražitelji planirali da idu u svojim istragama ili da li je Handajeva smrt bila dio šire slike.

Smrt generala će svakako postati zgodan povod za one koji žele da prikriju tragove korupcionaških šema u Ministarstvu odbrane.

Bivši Handajevovi saradnici su takođe bili privedeni, piše Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu